torsdag 23 maj 2019

DAB-tillstånd för kommersiell radio utlyses i Polen

Tvivel om intresse efter sex försöksår med få lyssnare
Polsk statsradio har i sex år sänt på försök DAB+. Få har dock lyssnat på DAB. Från start ifrågasatte även Polskie Radios dåvarande chef projektet. Nu har dock myndigheten KRRRiT (Rundradiorådet) utlyst anbud på sändningstillstånd för DAB i fyra omgångar t.o.m. 2020. Det handlar om regional och lokala multiplexar i 34 städer. Efter utredning planeras även utlysning av en rikstäckande multiplex (MUX R1). Men FM-radion är starkt förankrad i Polen samtidigt som lyssningen online växer.

DAB kommer antagligen aldrig att accepteras, och slutligen kommer strömmande och relaterade radiostationer att ta över arvet av dagens "betongradio”, skriver kända it-journalisten Paweł Okopień i polska iMagazine.

Han skriver vidare bl.a. att bara i ett fåtal länder runt om i världen har det verkligen beslutats att stänga av analoga sändningar och byta till digital. Varför?

Först och främst är digitala mottagare mer komplicerade än vanliga radioapparater. Som definitivt genererar kostnader. Digitalisering av radion, utan ekonomiskt stöd för äldre människor, mindre välmående, skulle i praktiken inte vara meningsfullt. Det kräver mycket kunnande och ofta föränderliga vanor. Avskaffande av analog radio hotar social utslagning av många människor. Om alla radioanvändare plötsligt får tillgång till 50 radiostationer, skulle marknaden bli väldigt distraherad, menar Okopień.

KRRiT, som har utlyst tillstånd i 34 städer, tror att det kommer att uppmuntra både nuvarande aktörer på marknaden och nya kommer att visa sig.

Det är svårt att tro på framgången med projekt med de nya DAB-nätet. Den analoga radion kommer att ersättas av Internetradio, som kommer också att finnas i bilar. Alla strömmande högtalare erbjuder tillgång till online-radio, som liknar annan ljudutrustning hemma. Dessutom ser vi också utvecklingen av utbudet av streamingtjänster med podsändningar, och det finns fler och fler tjänster relaterade till ljudböcker. Linjär radio, liksom tradiotionell TV, ersätts av mer personliga lösningar.

Okopien tror att FM-radion kommer troligen att finnas ytterligare ett årtionde i Polen. Det finns dock inga utsikter för DAB. Redan för 15 år sedan kunde vi prata om att stänga av analog radio. Nu försöker man att popularisera DAB genom att slösa med pengar ur statsbudgeten, avslutar Paweł Okopień.

I en Radio Track-lyssnarmätning för februari-april visar det sig att endast 26.000 polacker lyssnar på radio via DAB+ mot för 55.000 för ett år sedan. En nedgång på 52,7%.  Samtidigt lyssnar 20,8 miljoner på FM-radio, en ökning med 6,4%. FM-radion har således en mycket stark position i Polen.

Läs hela artiklar (på polska)

Läs även