lördag 4 augusti 2018

Radiolyssningen fortsätter minska i Norge


Katastrofsiffror för NRK. Halva befolkningen lyssnar inte på DAB.
För vecka 28 uppmättes endast 48,5% daglig lyssning på nationell radio. 
V. 29 var det ännu lägre, 48,2% enligt Kantar. Detta är det lägsta mätvärdet någonsin. Detta är rätt och slätt tragisk menar känd medierådgivare; Nå må snart politikerne våkne. Av de stora aktörerna förlorar NRK mest och går ner från dagliga närvaro på 33,2% i veckan 28 till 32,4% i vecka 29. Siffrorna gäller för alla NRK-kanaler totalt. Lokalradion, som fortsätter på FM, ingår inte i mätningarna, liksom inte heller svensk radio på FM.

Marknaden för de tre nationella bolagen fördelades vecka 28 på NRK totalt alla kanaler 64,8%, P4 gruppen (MTG) 24,0% och Bauer Media 11,1%.

Mer än 300.000 radiolyssnare har försvunnit på ett år enligt NRK som skyller på övergangen från FM till DAB. På två år har förlusten blivit ännu större; 400.000 lyssnare har försvunnit sedan juli 2016.

Marius Lillelien, tillförordnad mediedirektör hos NRK, säger att public servicebolaget tar tendensen på allvar. Han är klar med att övergången till DAB är huvudförklaringen med lyssnarförlusterna. Dette er en klar tilbakegang. Vi jobber for å få lyttertallene opp igjen mot gammelt nivå. Overgangen til DAB er et stort skifte, en overgang som krever en del fra publikum. Vi har hele tida vært klar over at det vil ta tid for oss å være tilbake på gammel dekning, men det har tatt lengre tid enn vi først antok, säger Lillelien till Dagbladet.

Medierådgivaren Arne-Inge Christophersen skräms av de dåliga lyssnarsiffrorna. I juli 2017 hadde radio 56,7 prosent daglig oppslutning – og da var slukkingen av FM allerede i gang. Det er rett og slett tragisk. I uke 29 har NRK totalt rekordlave 1.47.000 lyttere, det er første gangen de er under 1.500.000 lyttere daglig.

Jeg synes fortsatt at det er merkelig at både radiosjefer og ikke minst politikere ikke ser virkningen av innføring av DAB. Radiosjefene sier at de har kalkulert dette. De kommersielle kanalene lever jo av lytteroppslutning. Radio burde være den kanalen som virkelig kunne nå ut til folket, som det er i våre naboland.

Om ikke kringkastet radio skal være for folket, hvem er det for da?


Christophersen frågar sig  i Kampanje om radiochefen hos NRK, Jon Branæs, tor att Norge är det enda landet med denna konkurrenssituationen? Er dette representativt for hva statskanalen mener, med et driftsbudsjett på svimlende 1,7 milliarder kroner for radio i året? I så fall må det være dårligere programmer og innhold som er årsaken.

Han noterar också att kulturminister Trine Skei Grande säger att hon inte är bekymrad över lyssnarsiffrorna. Och att släckningen av FM-nätet bara är en av orsakerna. Hvilke andre åpenbare årsaker har hun da? Nå må snart politikerne våkne, avslutar Arne-Inge Christophersen.

Läs mer
Enda færre hører på radio (Radionytt.no)

Nye lyttertall: Skylder på DAB (Dagbladet)

Lyttertallene på radio forsetter å synke – katastrofetall for NRK (Journalisten)

Trolig laveste lyttertall for radio i Norge etter krigen (Kampanje)

DAB-radion står inför het höst i Stortinget
The DAB Radio Project in Norway Is Derailing