onsdag 13 juni 2018

Beredskapen med DAB-radio fördöms i ledande norsk dagstidning

”När krisen först inträffar kanske du inte vet om det”. 
De civila DAB-kanalerna ligger inom samma frekvensområde som Nato har begärt tillgång till. Försvaret arbetar även inom detta frekvensområde. Försvarsmakten betonar att den kan stänga civila kanaler vid behov.
Norge invaderes, NATO rykker inn, og deler av befolkningen kan ikke varsles. Nokså forenklet er dette et tenkelig scenario,  skrev tisdag Aftenpostens Joacim Lund.

Lund skriver att  ”Public service är skyldig att vidta särskilda beredskapsåtgärder för att säkerställa att information från regeringen når befolkningen under beredskap och krig."
Ironiskt nog var bättre beredskap ett av argumenten när NRK krävde en övergång från analog FM-radio till digital DAB-radio. Lund beskriver allt som Digitalradio Norge AS har glömt att nämna när man på sin webbplats beskriver hur bra beredskapen blivit.

Bl.a. att DAB-täckning i tunnlar är för närvarande otillräcklig, eller att bara hälften (!) av norska bilar och ännu färre utländska bilar har DAB. Och att många hus och stugor saknar DAB, misslyckas de också med att nämna. Och bekvämt nog de säger inte ett pip om att NRK sänder samma DAB frekvensområde som Försvarsmakten och Nato - och det civila sändningarna kan slås ut när skiten träffar fläkten, för att använda en anglicism.

Lund frågar sig varför det var så bråttom att stänga av FM-nätverket i Norge att vi blev världens första land för att göra det? Och om det var ett så klokt beslut, varför har inga andra länder följt? FM-avstängning är en skandal menar han. Da Stortinget lyttet til lobbyistene og vedtok slukking av FM-nettet, visste ikke politikerne hva de gjorde. Men noe godt kom ut av det: Nå har andre nasjoner erfaringer å støtte seg til.

Svenskarna släpper DAB eftersom myndigheterna tror att kombinationen av FM och strömmande radio via Internet - det vill säga digitalradio - hittills fungerar bra, skriver Lund.

I august i fjor viste en undersøkelse at 60 prosent er misfornøyd med omleggingen til DAB. Bortforklaringene har vært forbløffende, og arrogansen nærmest ikke til å tro. Digitalradio Norge forklarte lytternes misnøye med at de vil ha i både pose og sekk. Efter att ha konstaterat att, bättre beredskap som argument för DAB nu också faller
avslutar Joacim Lund: DAB – i likhet med landet – stadig vanskeligere å forsvare.

Läs hela artikeln i Aftenposten
DAB-radio skulle bedre samfunnsberedskapen. Mye tyder på at den ble dårligere

Läs mer
Norge og NATO «i krig» om det norske DAB-nettet (Aftenposten)

Läs även
Försämrad beredskapsnivå i Norge efter övergång till DAB-radio