onsdag 21 mars 2018

Radiokonferens: Ökat intresse för podcasting, minskat för DAB

I fokus bl.a. brittisk beslut om fortsatt FM-radio. 
Sveriges Radio vd tror inte på fortsatt DAB-engagemang
På konferensen RadiodaysEurope i Wien fick podcasting den största publiken. Men stort intresse även för radioproduktion och smarta högtalare liksom utvecklingen för radio och musiktjänster på Internet. Däremot var intresset för DAB-radio betydligt mindre än tidigare. Största uppmärksamheten i ämnet fick konferensens inledningstalare BBC:s radiochef Bob Shennan, som meddelade att BBC inte har några planer på att stänga FM-radion. BBC:s beslut backades upp under dagen av de stora kommersiella radiobolagen Bauer och Global. 


Sveriges Radios vd Cilla Benkö sade att det knappast blir någon mer engagemang för DAB i Sverige. Från Polen, fick vi veta att de kommersiella aktörerna är starkt emot DAB, eftersom det är för dyrt.

Vid sitt seminarium framhöll Ole Torvmark, vd för lobbyorganisationen Digitalradio Norge, inte oväntat att FM:s-stängningen i Norge och övergången till DAB+ för nationell radio varit framgångsrik. Jon Branæs NRK sade att anledningen till att Norge nu har gått in för DAB är att man inte kunde invänta Internet för att rädda radioindustrin. Någon representant för norsk lokalradio kunde inte komma till tals vid seminariet.

Sista dagens mest kontroversiella uttalande kom från Ben Hammersley, futurist i tidskriften Wired, som trodde att 5G skulle ta död på DAB. För övrigt är traditionell radio död, men att ljudet är på väg till en ny guldålder. Det har aldrig producerats så bra ljudinnehåll, både i kvalitet och i bredd, sade Hammersley.

Nästa RadiodaysEurope kommer att arrangeras 31 mars-2 april 2019 i Lausanne, Schweiz.

Läs mer i Radionytt.no

Läs även
BBC: No Switch-Off Plans for FM Radio  

Striden om norsk radio: Lyssnarna organiserar sig