lördag 6 januari 2018

Netflix sätter sin prägel på dansk public servicepolitik

Regeringsparti vill ha ett Danflix med danskt public serviceinnehåll
Danmarks Radio kan komma att beskäras kraftigt. Enligt ett förslag från det borgerliga regeringspartiet Venstre vill man att det danska public servicebolagets budget ska kapas med 400 miljoner danska kronor. För de pengarna vill man bygga en dansk variant av Netflix, ett "Danflix", som även ska kunna tillhandahålla program som kommer från andra än DR.


DR som producerar material för både TV, radio och webb har en budget på 3,7 miljarder danska kronor om året. Det största regeringspartiet Venstre vill kapa den med cirka 11 procent. De pengarna ska istället läggas i en särskild pott, som olika aktörer kan söka ur. Det som produceras med stöd från potten ska sedan kunna visas gratis i en streamingtjänst tillgänglig för alla danskar, ett ”Danflix".

Utspelet från Venstre är en del i förhandlingen om ett nytt danskt medieavtal som ska bli klart under 2018 och det ska ses som just Venstres utspel. Den borgerliga minoritetsregeringen väntas komma med ett samlat förslag omkring 1 februari i år. Regeringens stödparti, Dansk Folkeparti, har tidigare aviserat att de vill beskära DR:s budget med 25 procent.

Den föreslagna tjänsten ska enbart visa danskproducerat innehåll och finnas både som app och tv-kanal som sänder dygnet runt. När vi kallar den Danflix är det självklart sprunget ur Netflix. Men det är också ett sätt att understryka att vi i framtiden vill samla allt danskt innehåll på en plats, säger Venstres Britt Bager till Politiken.  

Hittills har dock förslaget fått ett svalt mottagande av andra partier. Våren 2017 kunde kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) tänka sig Netflix som en public serviceplattform något som Danmarks Radio inte oväntat bestämt avvisade.

Läs även
Venstre vil skabe Danflix - public servicens svar på Netflix (Politiken)
Dansk kulturminister tänker sig Netflix som public serviceplattform