torsdag 19 januari 2017

Halva befolkningen utan public serviceradio i norskt län

Inledande nedsläckning av FM signalerar oroväckande DAB-fiasko
Vid nedsläckningen av FM-sändarna för rikstäckande radio i Nordlands fylke drabbades

NRK första dagen av en telefonstorm med tusentalet arga lyssnare som inte längre kunde höra P1 och andra kanaler. Detta gällde även de som hade äldre DAB-mottagare eftersom NRK samtidigt även släckte dessa sändare (gamla DAB-systemet inte är kompatibelt med nyare DAB+).  
Till Avisa Nordland har 3.000 personer nu rapporterat in den verkliga DAB-täckningen. Många upplever ej stabil eller ingen mottagning alls. Helt annat än vad NRK utlovat.

Efter en vecka sade hälften av de tillfrågade i en enkät att de har lämnat NRK i Vesterålen efter FM-sändare släcktes. Det visar en undersökning i Bladet Vesterålen. Av 1010 svarande anger 46% anger att slutat lyssna på NRK. 21% at de tänker ta in NRK, medan 25% säger att de har DAB hemma men inte i bilen, båten eller stugan.

NRK-chefen Marius Lillelien tar undersökningen på allvar, men tror de officiella siffrorna kommer att visa bättre resultat för NRK. Han väntar på  siffror från Kantar TNS. Detta är en temperaturmätning, som är intressant, även om det inte är en opinionsundersökning s.k. representativa prover. Vi har fått en tillfällig nedgång i lyssnandet. Vi förstår att folk vill få lite tid att få handla nya radioapparater, säger Lillelien till Bladet Vesterålen.

Radionytt.no har kontaktat Kantar TNS och fått veta att de inte har PPM siffror för Nordland, eftersom urvalet är för lågt i detta befolkningsmässigt minsta fylket.
 

I Nordland finns Narvik en stad med omkring 20.000 invånare. Det rapporteras av mer än 50% av lyssnarna att de har noll täckning, och ca 25% säger att de har icke stabil täckning. Utifrån detta kan man uppskatta att 75-80% av Narviks befolkning inte längre har tillgång till NRK.

En vecka efter FM-släckningen orsakade ett fiberkabelavbrott i Oppland att hela DAB-nätet i Norge gick ned. Därmed blev Nordland helt utan NRK:s sändningar - alltså vare sig via FM eller DAB+. Dock fortsatte lokalradio sända på FM. Justitieministern utlovar nu bättre beredskap för DAB-nätet.


Opinionen mot den till synes illa förberedda övergången till DAB+ växer sig allt starkare såväl i Nordland som i övriga landet. Det är svårt att hitta några positiva kommentarer i dagspressen. På sociala medier dominerar ilskan och besvikelsen över FM-stängningen. 

Här är två  aktuella inlägg av tusentals av redaktionen lästa på Facebook senaste månaderna:

Tror nok folk flest her i Nordland har sluttet å høre på radio. Jeg også. Og jeg savner ikke Nrk radio i det hele tatt. Vi har ikke lokalradio her i Mosjøen så det ble veldig stille i huset. Noe Dab+ kommer aldri inn her.


Det er litt skuffende at det er så dårlig DAB+ dekning at jeg må sette telefonen på nettradio og blåtann til DAB radioen..

Läs mer


Rystet over hvor dårlig dekningen er (Avisa Nordland)
Fortell om DAB-dekningen - over 3000 har allerede bidratt (Avisa Nordland)
DAB-trøbbel rammet store deler av landet (VG)
Nordland uten DAB-dekning (Nettavisen)

Et trist farvel med riksdekkende FM (Bladet Vesterålen)
DAB er et overgrep mot den norske befolkning (Tidens Krav, Kristiansund)

Läs även
Norges unika FM-stängning imponerar inte utomlands
DAB-fiaskot i Norge: Krisberedskapen i radioskugga
Opinionen mot FM-stopp ökar i Norge (2015)