lördag 21 januari 2017

En adlad bankman kommer att leda BBC:s nyformade styrelse

Foto: David Hartley/Rex/Shutterstock
Mediemyndigheten får ansvar för översynen efter nedlagt BBC Trust
BBC kan vänta tuffare tider. Premiärminister Theresa May har bekräftat utnämningen av Sir David Clementi som ordförande i BBC:s nya Unitary Board som den 1 april ersätter nuvarande ledningsorganet BBC Trust. Jag är säker på att Sir David kommer att stå för det starka ledarskap som behövs för att BBC fortsatt ska vara världens bästa radio- och TV-företag, säger kulturminister Karen Bradley till The Guardian.


Sir David Clementis främsta tidigare merit är att han 1997-2002 var Deputy Governor för Bank of England, ungefär motsvarande vice riksbankschef i Sverige - och även varit styrelseordförande i Prudential och Virgin Money.  Han stod bakom en rapport i mars 2016 som fastslog att BBC istället för förvaltningsstiftelsen BBC Trust, som ansågs vara ett misslyckande, ska ha ett enhetlig styrelse av samma typ som finns i större börsnoterade bolag. Regeringen tog till sig rapporten och kommer att överföra gransknings- och översynuppgifter till mediemyndigheten Ofcom.

Flera kandidater till det nya ordförandeuppdraget bl.a. inom mediebranschen tackade nej p.g.a. det för branschen låga arvodet (100.000 pund om året). Clementi ska nu tillsammans med BBC-chefen Tony Hall bl.a. arbeta med att spara in £800 miljoner på BBC-budgeten fram till 2020.

Läs hela artikeln i The Guardian
Sir David Clementi confirmed as new BBC chair

Läs även
300 sparkas på BBC