torsdag 22 september 2016

Danskarna är skyldiga 1 miljard i tv-licensavgifter

Politisk parti föreslår: Ersätt licensen med inkomstbaserad medieskatt
Siffror från Skatteverket, visar att danskarna nu är skyldiga rekordsumman 844.000.000 DKK i licensen. Företrädare för två politiska partier anser att det är ett uttryck för danskarna är trött på att betala licens och nu röstar med fötterna. Ökningen är ett tydligt tecken på ökad civil olydnad. Det måste vi förhålla oss till, säger Mette Bock,medieordförande i Liberal Alliance, till nyhetsbloggen Altinget, men understryker att man naturligtvis måste följa lagen. 

Zenia Stampe, medieordförare för Radikalerna, delar Bocks inställning och säger den rekordhöga skuldsättningen är ett tecken på att tillståndssystemet  inte är tidsenlig.  DR konstaterar dock att avsaknaden av licenskronorna inte har några direkta konsekvenser för public service företagets budget. Till skillnad mot i Sverige drivs tv-licensen in av Skatteverket.

Politiska partiet Alternativet föreslår en nya modell och efterlyser en debatt. Man lutar mot en skattemodell.

Den nuvarande modellen, där alla danskar betalar samma belopp träffar fel, sade Rasmus Nordqvist, medieordförande i Alternativ, i en debatt i riksdagen. Han ser det förvisso som en fördel att det råder relativt lugn om licensavgiften och att på varandra följande regeringar kan inte vända upp och ner på systemet från en dag till en annan. Men han föreslår ett system där danskarna bidrar baserat på sina inkomster. En modell som jag luta sig mot, är en mediaskatt modell kyrkoavgiften. Så pengarna kommer att fördelas i förväg för ändamålet, och de som i dag är undantagna från medielicens för en eller annan anledning, kan vara undantagna. men jag är mycket öppen för att vi tillsammans kan hitta fler och förmodligen ännu smartare modeller, säger Nordqvist i ett inlägg på Altinget enligt MediaWatch.

Ett liknande arrangemang med progressiv medieskatt är känd från Finland, som införde modellen 2013.

Läs även