lördag 9 april 2016

Effektivare marksänd digitalradio i nya smartphones

Globala standarden DVB-T2 kan ta död på DAB-satsningen i ny smartphone
Den första smartphonen med kapacitet att ta emot DAB-radio släpptes nyligen av det koreanska företaget LG. Men man får räkna med en hård konkurrens eftersom det redan tillverkas andra smartphones som kan ta emot marksänd digital radio och TV stora delar av världen via DVB-T2.  Radiosändningar med DVB-T2 Lite är tre gånger mer effektivt än DAB + på samma kanalbandbredd i VHF-bandet III.

På vissa marknader har introducerats smartphones och surfplattor som kan ta emot radio och TV via den globala standarden DVB-T2. Fx I-Mobile från Thailand för Sydostasien marknaden och Avvio Mobile i Colombia. ASUS senaste modellen ZenFone-Go-TV stöder både DVB-T2 och för Japan och Sydamerika ISDB-T. Dessa smartphones kan inte ta emot DAB-radio.

Det finns tre chipstillverkare, som utvecklat den nya mobila DVB-T2 och den japanska standarden ISDB-T mobila chips med låg strömförbrukning. Sony Semiconductor: SMT-EW100 och SMT-EW300 (Japan), Siano SMS 4470 & SMS 4430 (Israel) och Parrot Octopus 3 (Frankrike). Siano Mobile Silicon gick nyligen i konkurs efter att ha bränt $112 miljoner av kapitalet. Siano,var tidigt ute och tillsammans med i-mobile lanserade man världens första DVB-T2 smartphone och surfplatta redan 2014.

Idag finns 17-20 länder som använder de digitala markbundna TV-näten (DTT) även för digitalradio via DVB-T2 (eller DVB-T2 Lite)-plattformar. Ytterligare 20 länder, som fortfarande använder den äldre standarden DVB-T för radio, förväntas att uppgradera till DVB-T2 / Lite eftersom detta är en global plattform för DTT. Sedan 2007 använder Finland  VHF-bandet III exklusivt för DVB-T2 och det finns inget utrymme tilldelat för DAB-radio.

Genom att rida på en redan etablerad överföringsteknik DVB-T2, som håller på att utvecklas för distribution av marksänd digital-TV, har denna plattform också den exklusiva potentialen att bli den dominerande globala standarden för marksänd digitalradio. Detta blir en utmaning för andra kända plattformar (DAB, DRM och HD Radio).

2014 avvisade Kungliga Svenska Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) DAB-tekniken som svar på den föreslagna färdplanen för en övergång från FM till DAB+. Tekniken har flera brister enligt IVA, som var bekymrad över att de digitala plattformarna för television DVB-T och DVB-T2 inte används även för distribution av radio. IVA menar att det är mycket tveksamt med betydande offentliga investeringar i ett fristående digitalt radionät bygger på teknik som redan kan anses vara föråldrad. IVA rekommenderade att radio istället utvecklas on-line, liksom att man använder DVB-T2 och att dagens FM-nät och mottagare bör behållas.