måndag 15 februari 2016

Mobilnäten blir allt snabbare

Framtidens digitala medieplattform. Ericsson lovar 1000 Mbit/s på 4G
Ericssons programvara Gigabit-LTE sägs uppgradera kommersiella 4G-nät till nedladdningshastigheter på 1 Gbit/s. Med 1 Gigabit/s tar det bara 5 sekunder att ladda ner en hel säsongs tv-program, säger Arun Bansal, chef för Ericssons affärsenhet Radio. 
En förklaring till den högre hastigheten är större mimo-antenner. Enligt Ericsson erbjuder den nya lösningen två varianter: en 4x4-mimo-antenn för högre frekvenser och 2x2-mimo-antenn för lägre band.

Mimo är en förkortning av Multiple input–multiple output, och innebär att man använder flera antenner på samma frekvensband i både bas­stationer och mobilen. Det finns 4G-basstationer med 4 antenner (4x4­mimo), men betydligt vanligare är det med 2. I dagens mobiler ryms 2 antenner per frekvensband, men i surfplattor troligen 8.

För att dra kunna dra nytta av hela förbättringen krävs mobiler med nya kretsar. Men vi samarbetar med chipptillverkare, och räknar med att den typen av mobiler kommer i år, säger Arun Bansal.

Ericsson är inte ensamt om att marknadsföra förbättringar av 4G och tala om gigabit-hastigheter. Huawei har lösningen, som bolaget kallar 4,5G och som lanseras under 2016. Kineserna samarbetar också med Singapores operatör M1 för att uppnå 1Gbit/s i det befintliga 4G-nätet.


Läs även