tisdag 16 februari 2016

DAB-övergång i Norge hotar lokal yttrandefrihet

Socialdemokratiska lokalpolitiker kräver presstöd till lokalradio
Likabehandling för lokaltidningar och lokalradio är rubriken på ett upprop som Holtålens Arbeiderparti tillställt årsmötet i Sør-Trøndelag Arbeiderparti. En enda tidning kan få över hundra tusen i årligt stöd medan lokalradion inte får en endaste krona. Liksom Selpu Ap kräver man ett statligt stöd för att de mindre lokalradiostationerna - närradion - ska kunna klara en övergång från FM till DAB.

I uppropet skriver Holtålens Ap:  Allmenn-kringkastere basert på lokal nyhets- og kulturformidling, må ha samme mediestøtte som lokalavisene. Vi støtter kravet fra bransjen om likebehandling mellom lokalradioer og lokalaviser. Dette gjelder både tilskudd til digitalisering, momsfritak og produksjonsstøtte.

Dersom lokalradioer skal distribuere på DAB i hele landet, må det offentlige ta ansvar for utbygginga av lokale nett slik at hensynet til godt etablerte distriktsradioer blir ivaretatt.

Holtålen sktödjer sitt systerparti i Selbu AP som har gått i bräschen för presstöd till lokalradio. De pekar bl.a. på att Stortinget beslutat att hälften av det årliga statliga stödet till lokalradio 6,5 milj nkr nu ska användas för övergång till DAB+ senast 2022. Arbeiderpartiet föreslog dock att öka stödet med tre millioner nkr särskilt avsett för en digitalisering av lokalradion.

Selbu AP menar att detta stöd dessvärre inte räcker till för att de små närradiostationerna ska kunna bli med på DAB-plattformen. För detta behövs ett väsentligt större finansiellt stöd särskilt för att klara sig i topografiskt krävande områden där DAB har en erkänt betydligt sämre räckvidd än FM. Dessutom är utbyggnad och drift av DAB betydligt dyrare än FM.

Man menar att DAB-övergången kan bli till de större kommersiella aktörernas fördel i centrala delar i landet. Detta kan leda till mindre mångfald och färre plattformar för det fria ordet.

Det finns en stor skepsis och oro i lokalradiosektorn i Norge över att det tagit ett politiskt beslut som tvingar bort radiostationerna från FM 2022. Lokalradions riksorganisation Norsk Lokalradioforbund har inget emot DAB-radio, men motsätter sig att Norge som enda land i världen stänger FM-bandet.

Läs mer

Mer aktuellt om DAB och FM i Norge: