tisdag 24 mars 2015

Musikhistorisk insats av Sveriges Radio på nätet

Premiär för poddad musik på pianorulle
19 mars släppte SR ett paket om tio poddar, där fem pianister spelar två stycken var. Därefter släpps två poddar i veckan under ungefär ett år framåt. Tekniken är förvånansvärt precis, även där det är mycket toner. Ibland spelar pianisterna så det svartnar för öronen, säger Sam Jakobsson, musikläggare på P2 och projektledare för Pianorullarna.

Pianorullarna. Foto: Sam Jakobsson/SR
Totalt finns 185 pianorullar inspelade av SR och samtliga kommer att läggas ut som poddar på SR:s poddradiosida. Varje podd introduceras av Sam Jakobsson som även har spelat in en specialpodd där han berättar om Pianorullarna, alltså ett poddavsnitt om själva serien. 

Pianorullarnas längd varierar mellan en minut och trettio minuter men de flesta är cirka fem minuter långa. Pianorullarna spelades in i början av 1900-talet, den senaste är gjord 1926. Att spela in pianostycken på pappersrullar är ett gammalt sätt att bevara ljud. Det går till så att en pianist spelar in ett stycke med en sinnrik apparatur på en lång pappersrulle. Rullen sätts sedan in i en apparat som är kopplad till ett piano som spelar upp det inspelade stycket, pianot blir alltså självspelande.     

Lyssna och ladda ner Pianorullarna samt få information om tonsättare och pianister