måndag 30 mars 2015

Kulturministern begär time-out för DAB+ i Danmark

En skeptisk radiobransch och DAB-kritik från svenska PTS påverkar.
Sändningstillstånd för det tredje DAB-blocket kommer att fördelas först när en ny reviderad körplan är på plats. Kulturministern har själv begärt en time-out enligt MedieWatch. Danmark har sedan 2002 sänt DAB, men satsar nu på att övergå till den nyare varianten DAB+. Debatten om en omprövning av digitalradiosatsningen har senaste tiden handlat mycket om det är rimligt att släcka FM-nätet 2019, om än alls. 

Sändningstillstånden i block 3, med plats för många nya regionala DAB-kanaler, skulle ursprungligen varit utdelade 1 maj i år. Nu utdelas dessa först efter en politiskt uppgörelse tagits om en reviderad körplan för digitalradio. Det är 27 olika bolag som sökt hela 90 tillstånd i 12 regioner.

Signalen till mediemarknaden är att politikerna har lyssnat till en oväntad skepticism från bl.a. Danmarks Radio och Discovery Networks (fd SBS) och nu vill ompröva DAB-körplanen ännu en gång. Det kan inte bortses ifrån att en ny mycket DAB-kritisk rapport (remissyttrande) från svenska Post- och telestyrelsen har medverkat till att kulturministeriet nu verkar ta en time-out, skriver MediaWatch.

Partiernas medieordföranden har nu i 2-3 månader tvingats lyssna på förnyad tveksamhet och kritik mot en fortsatt utveckling av DAB. Också DR önskar förnyade överväganden om hur mycket Danmark bör satsa på marksänd digitalradio. Man vill veta hur radiomarknaden ser ut och vilka behov som finns. DR och Discovery vill att en marknadsundersökning genomförs snarast.Läs även