onsdag 4 mars 2015

DAB-radio kan bli allvarligt hot mot public service

Fd kulturminister (s) varnar för en felsatsning
I Publicistklubbens debatt om Public service 2 mars tyckte SR:s vd Cilla Benkö bl.a. att det var märkligt att Sverige som IT-nation skulle fortsätta med analog radio när allt annat blir digitalt. F.d. kulturministern Leif Pagrotsky ansåg dock att FM är väldigt bra, såg inga fördelar med att släcka FM och göra 30 miljoner mottagare obrukbara. Han menade att det fanns ett allvarligt hot mot public serviceradion om man förväntar sig att lyssnarna som nu har radio tillgänglig överallt ska köpa nya apparater och detta visar sig vara en felsatsning. Så att radion mister den centrala ställning i livet, som den har haft.


Tillsammans med de två kommersiella bolagen och Teracom driver SR på för att få en övergång från FM till DAB. Ett utredningsbetänkande är f.n. på remiss till 23 mars och regeringen förväntas i vår ta ett beslut om fortsättningen. 

2005 beslöt Leif Pagrotsky (s) som kulturminister att stoppa det då pågående digitalradioprojektet, som SR och Teracom drev, genom att lägga locket på för en tvångsmässig stängning av FM-radion. Det fanns som han uttryckte det 0,0 procent efterfrågan på DAB.