fredag 21 november 2014

Effektivare teknik kan ersätta DAB-system i Danmark

Köpenhamnsföretag uppmanar Folketinget att tänka om
Företaget Open Channel ApS i Köpenhamn har i skrivelse till Folketingets uppmärksammat partiernas kultur- och mediepolitiska talespersoner på fördelarna med att istället för DAB/DAB+ välja det modernare systemet DVB-T2 Lite för digital radio. Man får tre gånger högre kapacitet och en effektiv integrering med tv-nät med DVB-T2. Open Channel ställer sig bakom de radiobolag och rättighetsorganisationer som nyligen uppmanade folketinget att tänka om.


En DVB-T2 Lite multiplex ger 3,566 Mbit/s kapacitet (rymmer upp till 50 radiokanaler) mot DAB/DAB+ som ger 1,1 Mbit/s kapacitet (med 16 kanaler) med samma räckviddstäckning.

Open Channel har sedan 2006 bedrivit en rad tester med digital marksänd tv (DTT) och 2012 var man först i världen med att sända digital radio med DVB-T2 Lite på en frekvens avsedd för T-DAB. DVB-T2 Lite är ett effektivt sätt att nyttja samma infrastruktur som för tv-sändningarna med DVB-T2 i VHF Band III, istället för att bygga upp en separat struktur för DAB-radio. Man befarar också att all lokal radio kommer att dö om man som planerat släcker FM-bandet 2019 eftersom DAB-systemet inte möjliggör digitalisering av all lokal icke-kommersiell radio (närradio).

I skrivelsen ansluter sig Open Channel till uppmaningen till Folketinget nyligen från Koda, Gramex, SBS Discoverery Radio och Radio 24syv om en kritisk gennemgang af den reviderede køreplan for digital radio, och att en marknadsundersökning också måste ta ställning till om DRM+ på FM-bandet eller om DVB-T2 Lite på VHF-band III är mer lämpliga system än DAB+ i Danmark.


Läs även