måndag 16 december 2013

Brittisk FM-radio lever vidare

Regeringen: Inget beslut om datum för "digital switch-over"
Radiobranschen måste fortsätta att vänta på en "digital switch-over" d.v.s. att stänga FM-nätet. Kommunikations-minister Ed Vaizey sade idag att mycket måste göras innan radiobolagen kan överväga att följa televisionen in i den digitala framtiden. 

Vid en konferens om digitalradio i BBC Broadcasting House i London meddelade Vaizey att regeringen vidtar en rad åtgärder för att förbättra utvecklingen av digitalradio inklusive en ny nationell multiplex och förbättrad DAB-täckning. Han nämnde dock inget om en övergång från DAB till DAB+ och som väntat ingen datum för en framtida nedsläckning av FM-nätet. 

Radiolyssnarna tagit till sig DAB-radion långsammare än tidigare förväntats. Den kommersiella intressegruppen - the Radio Centre - har lobbat för en FM nedsläckning 2018 och den tidigare Labourregeringen beslöt om nedsläckning redan 2015.

I frågan är kommersiell radio splittrat i stort mellan de stora aktörerna som vill ha en tidig switch-over och de mindre som inte vill bli lämnade kvar på FM eller som får det kämpigt att klara av kraven som DAB innebär.

Regeringen har sagt att de inte blir någon switch-over förrän digital lyssning omfattar minst hälften av all radiolyssning, DAB-täckningen är lika bra som för FM ochnär det är betydande framgång med att få in digitala mottagare i bilar. Idag lyssnar 35,6 digitalt, men det inkluderar då även Internet, via marksänd tv (DVB-T) och satellit.  

24 miljoner vuxna beräknas ha tillgång till en DAB-mottagare, men det beräknas finnas 100 miljoner FM-mottagare i landet. De flesta bilar är fortfarande utrustade med AM/FM även om 40 % av nya bilar utrustas med DAB-radio.  (The Guardian, Evening Standard)