onsdag 26 juni 2013

Utbredd kritik mot regeringens DAB-beslut

"Regeringen försöker digitalisera ett ånglok"
Mest uppmärksamhet och kritik i  anslutning till public service-propositionen har regeringen fått för att man vill behålla tv-avgiften ytterligare sex år. Men även förslaget att låta SR satsa på DAB-radio och att FM-nätet skall släckas har mött häftig kritik bl.a. på borgerliga tidningarnas ledarsidor.  Nedan redovisas synpunkter från Corren, Gotlands Allehanda, Aftonbladet och i Computer Sweden IT-experten Patrick Fältström.
Även i en krönika i Dagens Nyheter döms DAB-radion ut. Hittills har det varit svårt att 
i svensk press hitta några positiva omdömen om regeringens förslag.

Ett huvudlöst radioäventyr
Att tvinga svenska folket att skrota FM-radion och istället köpa nya digitala mottagare är rimligen en dumhet. Särskilt som internet redan börjat ta över skriver Christian Dahlgren i Correns ledare. Han pekar bl.a. på att vanligt folks radiolyssnande håller nu i accelererande utsträckning på att övergå till webben. Våra moderna magiska lådor finns i datorn eller mobiltelefonen, där vi dessutom vant oss vid att själva botanisera fritt i den erbjudna programfloran. Ändå tror Alliansregeringen och SR att ålderdomlig tablåradio, uppiffad i DAB-version, är framtidens melodi. De hävdar att bredbandsnätet inte har tillräcklig kapacitet för att härbärgera fullskalig webbradio, därför är internet dömt att bara vara ett komplement.

Verkligen? Hört talas det aktuella skiftet från 3G till 4G? Runt hörnet väntar dessutom 5G-tekniken. Utvecklingen på internet står inte precis still. Övergången från FM till webb lär nog rimligen kunna att sköta sig själv vad det lider, den håller ju redan på. Men att politiskt tvångsskrota FM för den fixa idén att alla måste köpa särskilda DAB-mottagare förefaller tämligen huvudlöst avslutar Dahlgren sin ledare.


Licens att döda din radioapparat
I sin ledare i Gotlands Allehanda (m) konstaterar Mats Linder att regeringen inte tog chansen att avskaffa den kritiserade tv-avgiften.Sitt politiska mod sparade regeringen istället till att föreslå att det analoga marknätet för radio ska släckas och ersättas av digitalradio. Det innebär att 20 miljoner radioapparater blir obrukbara och värdelösa. Linder påminner om radioliknande sändningar över exempelvis internet. Så nog känns det lite som om regeringen försöker digitalisera ett ånglok. Jag tror inte det är så många som kommer att tacka för det när radion vid köksbordet förvandlas till ett bokstöd.


Dab – digitalt, dyrt och dumt
skriver Ulrika Stahre i Aftonbladet Kultur. Det stora frågetecknet i regeringens proposition är långköraren Dab, marksänd digitalradio. Kulturdepartement och alla aktörer har här en enorm pedagogisk uppgift. De måste kunna förklara varför uppskattningsvis 20–30 miljoner fullt fungerande FM-radioapparater ska gå till sophögen (eller bli föremål för kreativ ombyggnad), att så gott som samtliga hushåll tvingas till extrautgifter. Hon skriver också att nu lyssnar många på radio via webben, och fler lär det bli. Att den utvecklingen plötsligt skulle upphöra har väl de flesta svårt att tänka sig. Så hur fördelarna med Dab, ursäkta Dab+, ska överstiga nackdelarna är ett stort, stort mysterium. Släck frågan, inte FM.


Experten om dab-beslutet: "Katastrofalt uselt"
Regeringens beslut att stänga ned fm-nätet och i stället satsa på ett nytt marknät baserat på dab-teknik får hård kritik. I den svenska internetvärlden är känslorna upprörda. Patrik Fältström, som är forskningschef på Netnod och en av landets främst internetexperter, skräder inte ordet i Computer Sweden. – Jag begriper inte vad regeringen håller på med. Är det verkligen en regerings uppgift att ta ställning i teknikfrågor?

Hans kritik mot förslaget skjuter in sig på två saker. Den första är att regeringen anser att Sverige ska ha ett separat nät för digitala radiosändningar. Den andra är att regeringen väljer att satsa på just dab-tekniken. – Låt oss säga att det blir ett stort ekonomiskt fiasko - då följer ju också att det är regeringen som ska betala fiaskot.

Han anser självklart att det är bra att utveckla digitala radiosändningar. – Men varför behöver man ett separat marknät? Det vore bättre att testa att sända radio i det digitala marknätet för tv och att utveckla tekniken för radiosändningar i mobilnäten. Det är väl bättre att börja med använda den infrastruktur som redan finns.

Regeringen har inte presenterat någon heltäckande kostnadskalkyl för projektet.  Det är de som vill ha dab-tekniken som styr det här menar Fältström. Han ser en förklaring till regeringens beslut i Teracoms behov av ytterligare ett marknät. – Och så vill väl Sveriges Radio också att ett eget nät, när tv fick det. En annan förklaring är att det är individer som lagt ned så mycket prestige på att förorda dab-tekniken och för dem är det för sent att ändra sig. – Dab-tekniken är usel. Den allra sämsta mp3-spelaren har bättre ljud än vad dab kan prestera. 


Läs även 
DAB-radio makalöst pinsamt  (Computer Sweden)