söndag 23 september 2012

Sveriges Radio vd hade dubbelfel om digitalradio

 "Glömde" 400 miljoner - och att FM-nät inte läggs ned

Under en debatt på Radiodagen med UR:s vd Erik Fichtelius, MTG Radios Christer Modig och SBS radios vd Staffan Rosell tryckte SR:s tillträdande vd Cilla Benkö på att finansieringen måste lösas om regeringen denna gång menar allvar med en övergång till digitalradio. Om det inte ska bli ett fullständigt politiskt misslyckande den här gången också så måste politikerna hosta upp pengar! sade hon enligt Journalisten.se
Vad talar då för att det inte blir ett nytt DAB-fiasko? 1995 var det bara public service som skulle gå över, och Sverige var rätt ensamma i Europa. Och det tillsköts inga pengar, det var ett dåligt nät och svårt att lyssna inomhus... svarade Cilla Benkö enligt Journalisten.se. I debatten antydde hon också att Sverige var ett av de sista länderna i Europa att lämna FM-nätet.

Sanningen är dock att SR under sju år fram till 2002 lyckades få nära 400 miljoner kr i extra tillskott för sin DAB-satsning. Dessutom har inget land i Europa - eller i världen - beslutat att stänga sitt FM-nät.