söndag 7 april 2024

Bank satsar på egen ”public service” tv-kanal

Kan public service bedrivas utan ett formellt samhällsuppdrag?

Handelsbankenägda EFN Ekonomikanalen storsatsar med flera redaktioner ute i landet. EFN har den senaste tiden bland annat rekryterat Expressens före detta redaktionschef Magnus Alselind och GT:s tidigare chefredaktör Christer El-Mochantaf i syfte att växa som mediebolag. Att den bankägda ekonomisajten ska konkurera med tidningar som Dagens industri och Svenska Dagbladet Näringsliv menar Leo Lagercrantz, ansvarig utgivare på EFN, inte är grundtanken. Vi ser oss inte som konkurrenter till exempel Di, men inom vissa segment kanske vi kan konkurrera.Just nu är man runt 40 personer anställda men det kommer att bli fler rekryteringar, och fler redaktioner, runtom i Sverige.  

Varför Handelsbanken storsatsar på EFN vill Leo Lagercrantz låta banken själv svara på, men enligt honom är det för att ”det behövs privat public service och journalistik i allmänhetens tjänst”. Om man tittar på public service så drar de ner på många ställen och det är sparpaket. Jag tror att vi är många som upplever att det är väl glest med journalistik på många håll. 


Till Expressen förklarar Handelsbankens kommunikationschef Pernilla Eldestrand varför man gör en satsning på EFN: Vi vill bidra till långsiktig kunskapsspridning på ekonomiområdet. Det ser vi att både privatpersoner och företagare vill ha. EFN är en privat public service-kanal som ska hjälpa till att höja kunskapen om ekonomiska frågor.

 (Expressen)


Fakta

Den gängse modellen för public service radio och tv är är en samhällsnyttig verksamhet som syftar till att ge allmänheten en särskild sorts berikande programutbud genom att företaget i fråga har ett avtal med staten rörande bolagets innehåll. Företaget kan bedrivas som offentlig institution, som SVT, BBC och NRK men också vara ett privatägt företag som TV4 och danska Radio 4. Ett public serviceföretag finansieras vanligtvis med offentliga medel (skatt eller licensmedel) men det finns också reklamfinansierad public service som TV2 i Danmark och Norge liksom Channel 4 i Storbritannien.  


Eftersom inte EFN sänds i marknätet utan enbart på Internet behöver man inget  statligt sändningstillstånd. Det finns inga juridiska hinder för en sådan kanal att definiera sig som public service.


Läs mer

Banken storsatsar: Egen ”public service”-kanal (Expressen)