lördag 4 november 2023

Nödsändningar på radio från BBC till Gaza som svar på konflikten.

Kraftfull radiostation för mellanvåg tas åter i bruk.

Räddningstjänsten – Gaza Daily – kommer att sända viktiga nyheter dagligen under denna tid av akut behov. Den kommer att ge lyssnare i Gaza den senaste informationen och utvecklingen samt säkerhetsråd om var man kan få tillgång till skydd, mat och vatten. Programmen görs i Kairo och London och sänds på mellanvåg 639 kHz, initialt sänds nu ett program om dagen kl 1500 GMT. En andra daglig uppdatering kommer att sändas 0500 GMT från 10 november. 


Liliane Landor, direktör, BBC World Service, säger: "BBC News Arabic är extremt välplacerade för att erbjuda denna livsviktiga tjänst för folket i Gaza i en tid av största behov. Deras expertis och specialistkunskap om regionen tillsammans med BBC:s rykte som den mest pålitliga nyhetsleverantören, gör att vi kan nå civila i Gaza med den information de behöver.”

BBC World Service har en historia av att reagera på nödsituationer globalt. Senast, i maj 2023 under konflikten i Sudan startade BBC News Arabic en nödradio på kortvåg. I februari 2022 började tjänsten BBC News Ukraine utökade TV-bulletiner efter invasionen av landet. BBC Media Action lanserade också tidigare en tjänst för Gaza 2014 efter en sommar av konflikter.


Fakta:   BBC:s relästation i Limassol på Cypern sänder på mellanvåg (639 och 709 kHz) med hög effekt 500 kW och även på kortvåg.  Radiostationen lades ned 2013, men har åter tagits i bruk för sådana här sändningar i krislägen.