tisdag 9 maj 2023

FM-radio och smartphones tillsammans i världens mest folkrika nation

Nya smartphones i Indien måste inkludera FM-radio.
Det indiska IT-ministeriet har dock utfärdat en styrande rekommendation om att mobiltelefontillverkare måste se till att FM-radio är tillgänglig på alla smartphones. Alla smartphones som ska säljas i Indien bör obligatoriskt ha FM-radion aktiverad som standard. Regeringen gör därmed radiotjänster tillgängliga för människor som bor på landsbygden och i avlägsna områden. Dessutom kan FM-radio, eftersom det är ett billigt och pålitligt kommunikationssätt, vara till hjälp för nödmeddelanden. Ministeriet lyfte fram betydelsen av det stora nätverket av FM-sändare och FM-radio som finns tillgängligt i Indien, vilket spelade en avgörande roll i landets ansträngningar att bekämpa covid-19-pandemin.


Regeringen har meddelat Indian Cellular and Electronics Association (ICEA) och Manufacturers’ Association for Information Technology (MAIT) att FM-radiofunktionen inte bör inaktiveras på smartphones om den är inbyggd. Dessutom, om en smartphone inte kommer med en FM-radiofunktion, måste tillverkare inkludera den på sådana enheter.


Regeringsskrivelsen citerar också International Telecommunication Union (ITU), som har föreslagit att mobiltelefonradio ska aktiveras. Detta kommer att hjälpa befolkningen med lägre inkomster i landet att få tillgång till gratis underhållning samt nödinformation i realtid eller statliga meddelanden.


Beslutet kan orsaka vissa problem för tillverkare som Apple eftersom hi-end iPhones inte längre är utrustade med en 3,5 mm plugin för hörlurskabeln som också fungerar som en FM-antenn.


Public servicebolagetr All India Radio täcker idag landet med 615 FM-sändare som når 73,5% av befolkningen. Regeringen har också godkänt installationen av ytterligare 63 FM-sändare. Indien är också en stor drivkraft när det gäller digital radio på FM; DRM+ och har även etablerat ett högeffekts mellanvågsnät som är digitalt aktiverat för DRM30.


Detta är ett viktigt beslut av världens folkrikaste nation (1,4 miljarder) och kommer förmodligen att följas av andra stora länder som redan är inne på samma väg; som Mexiko, Brasilien och USA. 


Detta är också ett marknadsföringsmässig motgång när det gäller det digitala DAB-systemet som är för energikrävande för att kunna bäddas in i en smartphone.  Det finns mer än 2,5 miljarder smartphones i världen. Redan idag är smartphones - efter FM-mottagare - den näst största lyssningplattformen ifråga om radio. Det indiska beslutet stärker den positionen ytterligare.


Läs mer

Government has an FM radio 'advisory' for smartphone manufacurers (Times of India)

Samsung may be forced to bring FM Radio to its phones in India. (SamMobile)

FM radio compulsory on Indian smartphones going forward, heres why (MSN.com)


Läs även

Soon Everybody Owns a Smartphone - But FM Radio Will Stay On

First Country to Rule Unlocking FM Radio on Smartphones.

FM Radio Mandatory For Smartphones In Brazil

Apple Should Activate FM in iPhones