torsdag 4 juni 2020

Nytt ryskt argument mot DAB-radio

Minister: Kommersiella radiomedier kommer att gå under vid en digitalisering 
Ryska medier skriver att Ministeriet för kommunikation och nyheter kategoriskt är emot digitalisering av radio. En sådan skulle kunna innebära slutet på radiobranschen menar en viceminister.

Om du digitaliserar radion i Ryssland, kommer nya radiostationer att dyka upp som svampar. Detta får en enorm inverkan på reklammarknaden, som redan är liten och uppdelad mellan de befintliga radiostationerna vars intäkter idag inte är särskilt lukrativa, enligt viceministern.

Får många nya radiostationer tillstånd kommer reklammarknaden att uppdelas delas ytterligare och det leder till att ingen station kommer att kunna finansiera sin verksamhet. Således kommer radiomarknaden inte att utvecklas utan kollapsa på grund av ekonomiska problem.

Massmedierna lades till listan över företag i slutet av maj som är "drabbade" av Corona-krisen. Men viceministern tog död på allt hopp hos massmedierna om statsstöd i samband med krisen.enligt Kaliningrad-Domizil Informationsagentur.

Kommentar
I Ryssland har såväl DAB som DRM aktualiserats. DRM30 har i många år används för kortvågssändningarna från Voice of Russia. Man har också, liksom i Indien, sett fördelarna med att även använda DRM30 för digital mellanvåg tack vare dess räckvidd i det vidsträckta landet. DAB har hittills avvisats främst p.g.a. den begränsade räckvidden i förhållande till FM (och DRM+).  

Med tanke på Ryssland mångåriga engagemang för DRM-systemet är det sannolikt att viceministern med digital radio här syftar på DAB+ som kan erbjuda betydligt fler kanaler/stationer per sändare (multiplex) än konkurrerande system. Det är också möjligt att man i Moskva noterat fiaskot med DAB-radio i Norge. Där har cirka hälften av de 30 DAB-kanalerna mindre än 2% eller inga lyssnare.

Läs mer

Läs även