torsdag 2 augusti 2018

Berlusconi stoppar ny public servicechef i Italien

Mediemogul röstar strategiskt. Sänker förslaget till ny chef för RAI.
Det var den 54-årige journalisten och konspirationsteoretikern Marcello Foa som den populistiska högerkoalitionen i Italien föreslagit till posten som ny direktör för public-serviceföretaget RAI. Foa har personliga band till Italiens inrikesminister och högerpartiets Legas ledare Matteo Salvini. Han har bland annat stöttat anti-vaccinations-rörelser och delat nyfascistiska åsikter i sociala medier.

När parlamentet röstade om förslaget fick oppositionspartierna på vänstersidan stöd av Silvio Berlusconis parti Forza Italia och kunde därmed stoppa förslaget. Berlusconi motsatte sig att inte ha blivit tillfrågad innan man föreslog Foa, särskilt när det gäller en så pass viktig nyckelposition. "Public service tillhör inte bara regeringen eller den politiska majoriteten, den tillhör alla!" skrev Forza Italia på Twitter, undertecknat av Berlusconi.
(Sveriges Radio Kulturnytt)
 
Berlusconis parti Forza Italia ingår inte i den nuvarande regeringskoalitionen med Femstjärnerörelsen och Lega. Femstjärnerörelsen blockerade blockerade Berlusconis medverkan vid regeringsbildningen.

Foa har fram till 2011 arbetat för Berlusconis dagstidning Il Giornale och det bedöms att Berlusconi inte personligen har något emot honom. Det handlar enligt Financial Times troligen om att Berlusconi vill markera och öka sitt politiska inflytande. Foa sitter ännu kvar som utvald efterträdare till Mario Orfeo och förhandlingar pågår.

Rai bildades 1924 och har 11.000 anställda. Verksamheten finansieras till ungefär hälften med tv-avgifter och resten med reklam.

Läs mer
Berlusconi blocks Rome pick to lead Italian broadcaster