onsdag 17 januari 2018

Två av tre partier i ny norsk regering skeptiska till DAB-radio

Nya kulturministern har en gång sänt piratradio
Statsminister Erna Solberg har presenterat sin nya trepartiregering. Nya kulturministern Trine Skei Grande (Venstre), har tidigare visat att hon har speciell erfarenhet från radio och är skeptisk till DAB. Inför Stortingets debatt 2011 om utskottsbetänkandet om DAB-radio uttryckte hon skepsis inför beslutet. Hon hoppades det var sista gången Stortinget bestämde tekniken för informationsförmedling.


Det er mye som har skjedd når det gjelder teknologi, det er mye som har skjedd når det gjelder innhold, og det er mye som har skjedd når det gjelder måten vi formidler nyheter på. Og den utviklinga kommer til å gå fortere og fortere. Jeg tror kanskje det viktigste som blir gjort i dag, er at det nok er siste gang vi sitter og vedtar teknologi. Jeg håper virkelig det er siste gang Stortinget bestemmer hvilken teknologi man skal bruke i formidling av informasjon på alle plan.

Vid debatten 2011 bekände hon också ett brott; att hon när hon var liten sände hon radioprogram på FM som hennes mamma lyssnade på.

Analys

Nu får Trine Skei Grande det politiska ansvaret för mediesektorn inklusive NRK och DAB-satsningen.  Norska regeringen representeras nu av tre partier varav två är emot eller skeptiska till FM-stängningen. Framstegspartiet har ett kongressbeslut om att behålla FM-nätet. Grandes företrädare Linda Helleland (h) ifrågasatte aldrig DAB-projektet och ansågs under sin två år på posten ha varit helt i händerna på DAB-lobbyister i och utanför departementet. Nu ligger nyckeln i objektiviteten hos Grandes statssekreterare Jan-Christian Kolstø, som måste hantera bl.a. en chefstjänsteman och NRK.

Anm: Norska partiet Venstre motsvarar närmast Liberalerna i Sverige.

Läs mer i Radionytt.no
Ny kulturminister har drevet piratradio