måndag 4 september 2017

Radiolyssnandet i Norge fortsatt ned för NRK, upp för lokalradio

NRK skiftar till DAB och får nu 14% lägre lyssnartal än förra året. FM-radio blir vinnaren.  
Totalt hade NRK vecka 33 en daglig uppslutning på 43,0%. Detta är en minskning med 14% jämfört samma vecka 2016, då NRK hade totalt 49,0% enl PPM-mätningar. Ser man på de enskilda kanalerna har NRK P1 gått från 33,4% i vecka 33 förra året till 27,6 i år. NRK P2 är relativt bättre, från 5,7% i fjol till 5,3% i år.

Talen är mer alarmerande för NRK P3, som går från ett stöd på 12,0% till endast 7,8%  Positivt för NRK är att P1+ ökar från 3,7% till 6,3%. Andra digitala kanaler som mpetre och P13 är ungefär stabila jämfört med förra året.

De kommersiella nätverken, som drivs av Bauer och MTG, P4 respektive Radio Norge har förlorat lyssnare på sina huvudkanaler. P4 minskar från 20,3% stöd i vecka 33 i fjol till 16,3% i år medan Radio Norway går från 13,0%  till 8,6% i år.

NRK har en större nedgång än den kommersiella bolagen eftersom NRK har stängt av flera områden på FM, bland annat i storstäder som Bergen och Stavanger. Den totala lyssningsnivån får rikstäckande radio har fallit från 67,0% i vecka 33 i fjol till 63,4% i vecka 33 i år enligt radionytt.no

Utländsk radio on-line, liksom Sveriges Radio på FM, ingår inte i dessa mätningarna av rikstäckande radio.

Guld för lokalradio

DAB-övergången för de nationella kanalerna verkar bli guld för många lokala radiostationer som blir kvar på FM. Nea Radio ökar starkt denna gång till nästan otroliga lyssningstal efter att ha lämnats ensam på FM i sitt täckningsområde.

Nea Radio mättes under andra kvartalet med 48% daglig uppslutning under andra kvartalet, ökat från 42%. Liknande ökningar ses för Radio 3 Bodø från 12 till 15% och för flera kanaler till Hedmarksradion, speciellt Elverumsradion med 70% ökning.

Det som är vanligt för alla nämnda radiostationer är att de har koncession i områden där både NRK, P4 och Radio Norge har stängt av sina FM-sändare. Man måste komma ihåg att siffrorna är ett genomsnitt för ett helt år, så att FM-avstängningen bara delvis passar in i siffrorna.

Radio Metro är mycket nöjd med att NRK försvinner på FM. Det har gett den lokala radion

en solid ökning. Radio Metro har licenser på flera områden i östra Norge, däribland Gjøvik och Lillehammer, där rikskanalerna nu har stängt av sina FM-sändare.

Efter att NRK och P4 slog sina FM-sändare, har Radio Metro ökat sitt stöd med 136% i Hedmark och Oppland, enligt mätning av Kantar TNS. Siffrorna gäller vecka 25-30 2017 i jämförelse med samma period året innan. Det går också bra för Beat, som också drivs av Metro. Det betyder att Radio Metro och The Beat tillsammans har 47.872 lyssnare i veckan i Hedmark och Oppland.

De officiella lyssnartalen, som gäller under andra kvartalet, bekräftar trenden, vilket ger Radio Metro en ökning med 35% jämfört med samma period föregående år.

I flera län, visar lyssnare nu en kraftig ökning för lokalradio, allt efter rikskanalerna stänger sina FM-sändare. I Nordland, som var först ute med FM-avstängning, har lokalradio mer än fördubblat sitt stöd.

Läs mer i Radionytt.no
Fortsatt lave lyttertall
Lokalradio Topp 15 - De mest populære lokalradioene i 2. kvartal 2017

Läs även
Forbud mot lokalradio på FM gir stort fall i radiolytting
Slo av lokalradio på FM, tjente mindre penger
Full panikk i P4 og Radio Norge