måndag 22 maj 2017

Trumpstödjaren Sinclair kan bli USA största radio- och tv-bolag

FCC har dramatiskt försvagat ägarlagstiftningen
Sinclair Broadcast Group är nära en affär om 4 miljarder dollar för köp av Tribune Media, vilket skulle ge SBG kontroll över 173 tv-stationer, mer än en tredjedel av landets lokala TV-stationer samt 4 radiostationer. Trumps utnämnde ordförande för FCC, Ajit Pai, har dramatiskt rullat tillbaka gränsen för hur många stationer ett företag kan styra. Sinclairs ordförande och tidigare vd, David Smith, är aktiv republikan och stödde Donald Trumps kampanj. Läs mer

David Smith har länge varit en stor bidragsgivare med enorma mängder pengar till republikanska kandidater och projekt. Men, naturligtvis, det mest värdefulla  är att ge eterutrymme för republikanska åsikter. Enligt Craig Aarons vd i Free Press, som motsätter sig affären, har David Smith under årens lopp har instruerat sitt företag för att försöka undvika så många regler som möjligt och skapa skalbolag för att kunna styra fler stationer.

Om de får den här affären med Tribune Media och alla andra pågående avtal lyckas kommer Sinclair att nå 72 procent av amerikanska befolkningen. Den federala gränsen för ett företag har hittills varit 39 procent. 

Se intervju med Craig Aarons på Democracy Now