Israels parlament Knesset har beslutat om en mediereform som innebär att landets public service-bolag IBA (Israel
Broadcasting Authority) stängs ner och ersätts med en ny statlig kontrollerad mediekoncern KAN. Beslutet följer stora protester och leder till ett tvärt slut på radio- och TV-sändningarna. Regeringens
planer på att stänga ner public service-bolaget har föregåtts av tre
års politisk strid. Men ingen väntade sig ett sådant här abrupt slut.
TV-ankaret Geula Even hade svårt att hålla tillbaka tårarna när hon, i direktsändning, fick nyheten om att tisdagens upplaga av nyhetsprogrammet Mabat LaHadashot skulle bli det sista. Detta var Israels äldsta nyhetsprogram och har sänts i 49 år. Israels radio, Kol Israel, som också stängts ner, är äldre än själva staten. Sändningarna började 1936 under det brittiska mandatet i Palestina.
Israels radio, Kol Israel (”Israels röst”), började sända 1936, En rad regeringar av olika färg har försökt tysta, tukta och tygla radions nyhetsredaktion under årens lopp. Ibland har man nästan lyckats, men få makthavare har varit nöjda med dess rapportering. Det var också dess självständighet och kurage, inte minst dess orädda och avslöjande dokumentärprogram, som blev dess öde.
Två TV-kanaler och åtta radiostationer har lagts ner och ett nytt public-service bolag väntas lanseras nu på måndag.
Hundratals personer demonstrerade mot det beslutet i Tel Aviv i helgen och israeliska journalister har anklagat premiärminister Benjamin Netanyahu för att försöka kontrollera media och tysta ner kritik av hans regering. Vi har blivit som Turkiet eller Ryssland, sade Gil Omer i ett debattprogram nyligen. Omer är ordförande för det nya public-service bolaget, KAN, där ungefär hälften av IBA:s anställda väntas få jobb.
Under den andra radiokanalens lunchprogram, Israels ”Dagens Eko”, sade landets president Reuven Rivlin under den allra sista sändningen på onsdagen: Hjärtat kan brista när man tänker på hur sjaskigt och småaktigt vi behandlat en landets stora tillgångar. Kol Israel och dess oberoende nyhetsbevakning har varit ett av demokratins fundament. Man har gjort stor affär av att vi nu slipper betala radiolicens, men priset för det blir nu politiska kommissarier inne på redaktionerna.
Samtidigt tystnar Kol Israels sändningar på främmande språk, många av dem med miljoner lyssnare i Ryssland, Iran, Etiopien och arabvärlden. Sändningarna på jiddish och judespanska (ladino) läggs också ned. (SR Ekot, Dagens Nyheter)
Samtidigt tystnar Kol Israels sändningar på främmande språk, många av dem med miljoner lyssnare i Ryssland, Iran, Etiopien och arabvärlden. Sändningarna på jiddish och judespanska (ladino) läggs också ned. (SR Ekot, Dagens Nyheter)
Vid sidan av IBA - eller nu KAN - har staten även kontroll över de militära radiostationerna på FM. Det finns i Israel många privata FM-stationer och via kabel- och satellit kan man se såväl inhemska som utländska tv-kanaler, men IBA har varit det dominerande radio- och tv-bolaget.
Läs hela Nathan Shachars artikel i Dagens Nyheter:
Protester och gråt när anrik radio tystnade