fredag 2 december 2016

Socialdemokraterna kan rädda FM-radion i Norge

Ap överväger stödja förslag i Stortinget om stopp för FM-stängning 2017
Hittills har regeringens linje att börja stänga ned FM-nätet under nästa år haft en säker majoritet i Stortinget. Nu säger Arbeiderpartiet att man är osäker på hur man 6 december ska ställa sig till Framstegspartiets förslag. Som et ansvarlig opposisjonsparti er vi svært usikre på hvordan vi skal forholde oss til dette. Kulturministeren må komme på banen og redegjøre for hva som egentlig er regjeringas politikk, säger Arild Grande, medie­politisk talesperson i Arbeiderpartiet (Ap).

Grande påpekar att Ap har upprepade gånger ifrågasatt om beredskapen stärks av övergången till DAB som Stortinget krävt. Det faktum att en av två regeringspartierna kämpar med näbbar och klor med varandra om att stoppa processen, kan göra bilister osäkra på om de bör investera i den utrustning som behövs. Det är en utmaning för beredskapen.

Senterpartiet är som Framstegspartiet kritiskt övergång till DAB och har på tisdag ett eget förslag att skjuta upp stängningen av FM. Janne Sjelmo Nordås (Sp) bekräftar att de också kommer att rösta för Frp:s forslag. 

Om Ap går med blir det majoritet för att stoppa stängningen av FM-nätet. Frp sitter i regjering, men så vidt jeg kan se har de ikke løftet denne saken inn i regjeringen, noe som ville vært naturlig, säger Arild Grande enligt Klassekampen. Vi kan ikke forholde oss til at regjeringen ser ut til å ha to ulike syn i et viktig beredskapsspørsmål.

Ib Thomsen, kulturpolitisk talsperson i Frp, menar att detta inte är något problem. Regjeringen følger bare flertallsvedtaket fra Stortinget fra 2011. Flertallet bestemmer, og regjeringen er utøvende makt, säger Thomsen som menar att man visst kan driva två radionät.

Läs mer i Klassekampen