fredag 30 september 2016

Minskat linjärt tittande för norska TV2 - satsar på mer streaming

Netflix och TV2 ska bli de två leverantörer norrmännen behöver.
TV2-koncernen, som är Norges motsvarighet till svenska TV4, kommer att spara 350 miljoner NOK under de kommande fyra åren, och 177 anställda fast anställda måste lämna kanalen. En betydande omorganisation sker. Vi har prioriterat för stor del av våra resurser mot linjära kanaler, som inte längre återspeglar marknaden eller TV-tittandet. Därför idag har vi presenterat vad TV 2 kommer att leva av 2020, inklusive en stor investering i TV 2 Sumo, säger VD Olav T. Sandnes. 

Sammen med Netflix skal TV 2 være en av to leverandører nordmenn opplever at de trenger av strømmetjenester, säger Sandnes.

Morten Wiberg, radio och tv-chef för mediakonsultföretaget Carat anser fokus på Sumo är korrekt. Det är dags. Vi ser att tittarna dra mot digitial ytor som Netflix. Jarle Thalberg på mediebyrån grupp GroupM tror att fokus på Sumo kommer att lyckas. Sumo kommer att dra in både reklamintäkter och användarintäkter till TV2. Tittarna får också bredare spektrum. Det är inte en billig tjänst som TV2 sannolikt kommer att fokusera på att få fler användare istället för att göra det dyrare, säger han, men påpekar att TV2 måste fortsätta att kämpa för de mest attraktiva rättigheter och de bästa egna produktioner.

TV 2 har länge velat ett nytt avtal med staten, som då garanterar stöd till kanalen för att fortsätta producera nyheter och vara baserad i Bergen.

Regeringen kommer i höst med förslag om hur staten kan kompensera för merkostnader i samband med produktion av nyheter och andra public serviceuppgifter för en kommersiell kanal i detta marksända nät.  Nyligen förde kulturdepartementet samtal med europeiska övervakningsmyndigheten ESA. Det är nämligen ännu inte klart om EU/EFTA godkänner statliga bidrag till en privatägd kanal.

Fakta
• TV 2 är ett tv-bolag med cirka 850 anställda, ägs av danska Egmont. Vid sidan av marknätet driver man också TV 2 Sumo som sänder strömmade program.
• År 2015 var bolagets försäljning nära 3,9 miljarder och rörelseresultatet 328 miljoner (NOK).
• TV2:s tillfälliga avtal med staten löper ut 2016.
• Nyligen blev det klart att ingen, inklusive TV 2,  hade sökt en nytt tillfällig avtal utan statsstöd för perioden 2017-2019.

Läs mer om TV 2