onsdag 31 augusti 2016

Nu TV-avgift för att se BBC på nätet

Licensskolkare spåras via wifi-pejling. 
Kan riskera trovärdigheten för public service.
Från 1 september kommer det att krävas tv-licens för att titta på BBC:s produktioner via dator, mobil eller surfplatta. Regeringen hoppas att beslutet att införa licens även för nätbaserat tittande ska ge BBC intäkter på ytterligare 1,5 miljarder, skriver The Guardian.

TV-licensen kostar £145 per år. Eftersom allt fler ser på tv via nätet har BBC varit tvingad att se sig om efter kompensation särskilt sedan public servicebolaget förra året fick ta över statens kostnad för att de som är 75 eller äldre är befriade från licensavgift; ett intäktsbortfall motsvarande 7,5 miljarder kr per år. Det är fortfarande fritt att lyssna på BBC radio via nätet.

BBC kommer nu över hela landet använda speciella bilar för att pejla in privata Wi-Fi-nätverk för att få fast de som inte betalar sina licensavgifter, men som använder iPlayer på nätet. 

Enligt The Telegraph, har BBC fått juridisk dispens för detta förfarande, som annars endast är tillåtet för brottsbekämpande myndigheter. BBC avslöjar inte sina metoder, men en teori är att de nya spårningsbilarna kommer avlyssna Wi-Fi-trafik och använda krypterade paketstorlekar och timing för att räkna ut om nätverket har iPlayer trafik. Denna teknik bygger på att BBC kan införa icke-standardiserade paket timing och storlek delar av iPlayer-trafik, som ett fingeravtryck.

Kritiker menar att det uppseendeväckande att man har utvecklat en invasiv teknik för att övervaka hemmens Wi-Fi-nätverk. Guardian frågar sig också om detta är det första steget mot en abonnemangsmodell för BBC.

Läs mer
BBC iPlayer users will have to pay TV licence fee from 1 September (The Guardian)

I Sverige beslöt har Högsta förvaltningsdomstolen 2014 beslutat att en dator med internetuppkoppling inte anses vara en tv-mottagare och att innehav av dator därmed inte leder till att tv-avgift ska betalas. Frågan är dock under utredning inför kommande public serviceavtal 2019.

Detta är den särskilda förändringen i den brittiska radio- och tv-lagen:
“television receiver” means in the UK any device able to receive TV or BBC on-demand programme service  -
“television receiver” means any apparatus installed or used for the purpose of receiving (whether by means of wireless telegraphy or otherwise) —
(a) any television programme service, or (b) an on-demand programme service which is provided by the BBC, whether or not the apparatus is installed or used for any other purpose.