måndag 22 augusti 2016

Allt fler politiker vill vänta med att skrota FM-radion i Norge

Kulturdepartementets defensiv: Jämför med övergången från VHS till DVD. 
NRK-anställda vågar inte yttra sig. "Har fått munkorg".
Torgeir Knag Fylkesnes (SV)
foto: norden.org
Flera politiker i Stortinget förespråkar att en stängning av FM-bandet uppskjuts. 11  januari 2017 släcks FM-signaler till NRK och P4 i Nordlands fylke. Sedan planeras stängningen av FM-nätet ske kontinuerligt runt Norge, med östra och Troms och Finnmark som de sista "mörka" FM områden i september december, 2017.
Ett växande antal parlamentsledamöter efterlyser nu större säkerhet för att det nya DAB når hundra procent av radiolyssnarna med stabilt radioljud. En av dessa är Torgeir Knag Fylkesnes i Socialistisk Venstre.

Han arbetar för ett förslag om en förlängning i höst. Vi är det enda landet i världen som har fastställt datum för stängning av FM-bandet. Studier visar att endast varannan norrman har skaffat en DAB+ radio. Och att endast en tredjedel av bilarna har DAB+ tillgång.

Fylkesnes är inte heller övertygad om att hans egen region, Nordnorge, är tillräckligt täckt med DAB+ för att nå ut till fiskeindustrin och andra som reser längs kusten. Vi måste ställa strängare krav på täckning innan FM-bandet kan släckas, säger stortingsrepresentanten.

Regeringspartiet Frp har under flera år varit kritisk till en stängning av FM-bandet. Stortingsrepresentanten Øyvind Korsberg från Troms, tror att de flesta människor har svårt att förstå poängen med FM-stängningg.

- Vi har varit mot släckning av FM-bandet sedan det bestämdes. Hittills tyder allt på att detta är ett förhastat beslut och att täckningen är sämre än vad man som krävs. Framför allt, enorma mängder radioapparater skrotas utan att det verkligen behövs, säger Korsberg till VG.  Förmodligen finns det över tio miljoner FM-radioapparater i norska hus, stugor och arbetsplatser som måste skrotas.

Enligt nordnorska medier har ett antal radiolyssnare berättat att de upplever instabil och ibland bristande täckning av DAB-radio. Flera ställer även frågor om säkerhet och beredskap är tillräckligt garanterat när FM-bandet stängs.

Enligt VG är skepsisen att släcka FM-signaler stark, även långt in i NRK, som samtidigt har varit en av de största drivkrafterna bakom skiftet till DAB.- Vi har fått munkorg. Ingen kommer att uttrycka sig kritiskt mot denna förändring, säger en erfaren NRK anställd, som inte vill namnges.

Martin Henriksen, som är stortingsledamot för socialdemokraterna i Troms, har ställt en skriftlig fråga till kulturministern Linda Cathrine Hofstad Helleland (Høyre) om FM-stängningen. Hvilke forsikringer kan statsråden gi for at dekningen i det nye DAB-nettet vil være fullt tilfredsstillende sammenlignet med dagens FM-nett? Og dersom dekningen viser seg mangelfull, med de konsekvenser dette kan ha, vil statsråden iverksette særskilte tiltak eller vurdere å utsette den planlagte slukkingen av FM-nettet, frågar Henriksen.

I regeringen finns ingen oro för att radiotäckningen med DAB+ inte kommer att vara bra nog när FM-nätet skall släckas.

Stortinget förutom Frp har deltagit i beslutet att släcka FM-nätet som en del kriterier var uppfyllda. Post- og teletilsynet har fastställt att dessa kriterier är uppfyllda, och det finns inbet som talar för att vi skulle uppskjuta stängningen, menar statssekreterare Bård Folke Fredriksen (H) på kulturdepartementet till VG.

Han förstår att många är skeptiska. Jeg har forståelse for at folk opplever usikkerhet knyttet til at de må gjøre om på eller bytte radioer hjemme og i bilen. Endringer i teknologi fører til at man må skifte utstyr. Det gjaldt ved overgangen fra analogt til digitalt bakkenett for tv, og vi har også flere ganger byttet formater på film fra VHS til DVD til Blu-ray, påminner statssekreteraren.

Läs hela artikelm i VG (med ca 400 läsarkommentarer)

Läs även