torsdag 19 maj 2016

Norska kulturministern ställs mot väggen om FM-stängning

Bild: Oppland Arbeiderblad
Miljontals bilister får inte trafikinformation och nödmeddelanden nästa år
Som första land i världen tänker Norge stänga sitt FM-nät vilket sker under 2017. Kommer ministern bidra till en senareläggning av stängningen av FM-nätet, och kommer ministern att ta ansvar för de möjliga konsekvenserna som stängningen av FM-nätet kommer att få? Detta framför Framstegspartiets kulturpolitiske talesman Ib Thomsen i Stortinget i en skriftlig fråga till kulturminister Linda Hofstad Helleland (høyre) som kommer att svara senast 23 maj.

Thomsen säger att han och många med honom är osäkra om hur försvarligt det är att släcka FM-nätet. Det handlar framför allt om nöd- och säkerhet, säger Thomsen till Dagens Næringsliv. Han är liksom många andra kritiker, orolig att trafiksäkerheten blir lidande när FM-näten försvinner. Vi har dagligen 2500 utländska långtradarchaufförer utan DAB-mottagare som korsar den norska gränsen. Nedläggningen av FM som fungerar som ett nödnät leder till att viktig trafikinformation inte kommer fram. Detsamma gäller för utländska turister.

Thomsen påpekar att ett enhälligt utskott i parlamentet 2011 skrev att en eventuell övergång till DAB "i största möjliga utsträckning samordnas med våra nordiska grannländer. Detta gäller framför allt Sverige och Danmark". I juni förra året stoppade Sverige en fortsatt satsning på DAB-nät och valde att låta FM-radio fortsätta. Men då var kulturdepartementets inställning att detta inte skulle påverka de norska planerna. Detta är en dramatisk fråga till en minister av kultur, men det måste ställas. Departementet har inte tagit hänsyn till en majoritet i parlamentet i denna fråga, sade han.

Thomsen påpekar att endast 20-30 procent av norska bilar har DAB-radio, vilket innebär att cirka två miljoner bilar kommer att lämnas utan möjlighet att få trafikinformation via radio om och när FM-nätet släcks. Norska Bilimportörerna Förening har också motsatt sig en FM-stängning.

Thomsen vill att man ska mer is i magen när det gäller framtida möjligheter med radiotekniken. Om några år kommer 5G som kommer att vara tusen gånger snabbare än dagens 4G-nät. Detta kommer att ge obegränsade möjligheter att strömma radio. Kanske borde vi hellre använda våra pengarna där, säger han och tillägger: Dessutom finns det ett antal andra nya tekniker som satellitradio, som har stor framgång i USA och täcker stora områden. Flera länder har också uppgraderat sina FM-nät och fått utrymme för betydligt fler kanaler.

Läs hel artikeln i Dagens Næringsliv

FM-stängningen har tidigare ifrågasatts även av andra politiker både på lokal och nationell nivå inom Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljöpartiet och Høyre. Kritiska tidningsartiklar är ofta förekommande främst i Dagbladet, Aftenposten och Dagens Næringsliv. Dessutom pågår en omfattande debatt i sociala medier som också visar på ett utbrett folkligt motstånd mot FM-stängningen.