torsdag 17 september 2015

Norsk DAB-satsning hotas av europarättsliga regler

Lokalradioförbundet kan att ta frågan vidare till EFTA
Den planerade stängningen av FM-nätet 2017 möter flera rättsliga problem inom det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) som Norge är knutet till, även som icke EU-medlem. Detta menar Norska lokalradioförbundet och dess ordförande Svein Larsen efter en slutsats från advokatfirman ALT som på uppdrag av förbundet bedömt om FM-släckningen och införandet av DAB i Norge är i överensstämmelse med EES-reglerna. Man har också synat regeringens DAB-beslut närmare i sömmarna.

Därmed sätter DAB-motståndaren och Radio Metro-chefen tonen för debatten med radiocheferna på dagens konferens Radiodagar.  Det kan virke som Kulturdepartementet ikke har vurdert disse forholdene i tilstrekkelig grad, säger Svein Larsen.

I ett brev till kulturminister Thorhild Widvey begär advokaterna svar på en rad förhållanden och varskor samtidigt om att Lokalradioförbundet överväger att ta ärendet vidare till EFTA:s övervakningsorgan ESA.  

Svein Larsen skriver att en stängning av FM och en påtvingad övergång till DAB-teknik innebär ett allvarligt ingrepp i medlemmarnas näringsfrihet och möjlighet att fortsätta med lokalradio.

Advokaterna är också kritiska till hur NRK använd licensmedel för DAB-projektet vilket kan resa statsstödsrättsliga problemställningar. Särskilt som NRK via företaget Digitalradio Norge stött utbyggnaden av de rikstäckande kommersiella DAB-blocken. Detta kan inte vara i enlighet med NRK:s public serviceuppdrag menar Larsen.

Lokalradioförbundet har begär att kulturdepartementet tar fram en sammanställning över alla medel NRK utnyttjat för sin DAB-satsning, som pågått sedan första provsändningarna 1994. Man vill också veta om NRK:s DAB-satsning har varit en aktivitet som det statliga rundradioföretaget blivit ålagd av myndigheterna.
Läs mer
FM-slukking kan være i strid med EØS-regler (Dagbladet)