Statliga Teracoms lobbyverksamhet uppmärksammas.
Efter den massiva negativa remisskritiken och Riksrevisionens underkännande av DAB-projektet vill Teracom bemöta vad bolaget tycker är myter om DAB i en ny påkostad skrift med namnet ”Myter & sanningar om digitalradio”. Skriften har nu distribuerats till riksdagens ledamöter. Men "tilltaget" kritiseras av såväl politiker som expertis.
En idé som vi hade vara att ta ett par av dessa påståenden om digitalradio och testa dem, ungefär som i TV-programmet Mythbusters. Helt enkelt se om de passerar testet, utifrån tillgängliga fakta och experter insatta i fråga, eller om de i annat fall kan avfärdas som myter, säger Per Borgå på Teracom AB.
Teracom mörkar sanningar i en kampanj riktad mot politikerna, säger medieanalytikern Christer Hederström i en intervju i Radionytt. I denna skrift citeras eller refereras till mestadels personer som är välkända som verksamma inom eller för den europeiska DAB-lobbyn. Liksom till personer vars företag har direkta ekonomiska intressen i en DAB-introduktion. Enligt Hederström finns det även många felaktigheter och vilseledande resonemang i skriften, exempelvis om att mobilnätet inte räcker till för radio.
Man besvarar en fråga som inte finns. Ingen har föreslagit att FM-nätet ska ersättas av mobilt bredband, utan frågan är ju om FM-nätet ska ersättas av DAB. Mobilt bredband kommer att finnas vad än politikerna bestämmer. Radiolyssning online sker dessutom också via fast bredband och wifi. En radiokanal på nätet tar 30-45 gånger mindre bandbredd än en TV-kanal och som alla vet tittas det mycket på TV via smartphones och läsplattor idag. Radiolyssningen online blir en bonus när man ändå har ett abonnemang, säger Christer Hederström, som även menar att Teracom undviker att berätta att konsultrapporten från A Focus om mobilnätet gjordes på Teracoms uppdrag.
Det är utmanande att statligt ägda Teracom ägnar sig åt sådan här vilseledande lobbyverksamhet gentemot sina egna ägare – riksdag och regering, säger Hederström avslutningsvis.
Aktiva inom DAB-lobbyn som refereras till i skriften är Patrik Shannon, men det nämns inte att han också är ordförande för europeiska lobbyorganisationen WorldDMB. I övrigt kan man notera andra ofta hörda i kampanjerna som Ole Jørgen Torvmark och Mari Hagerup i företaget Digitalradio Norge, James Cridland, Christan Vogg (EBU), Mats Åkerlund SR, Staffan Roselll SBS och Per Borgå Teracom.
Det rapporteras nu att det i politiska kretsar ifrågasätts hur Teracom bedriver sådan här lobbyverksamhet mot sin egen ägare d.v.s. staten. Detta har fått särskild uppmärksamhet sedan den mest massiva kritiken mot DAB-radioförslaget kommit just från Riksrevisionen och andra statliga institutioner.
Läs mer i Radionytt
Läs även