tisdag 19 maj 2015

Fortsatt tung kritik mot DAB-förslaget

Nödvändigt behålla FM-radion i Sverige
Förslaget att helt gå över till digitalradio och att redan år 2022 stänga FM-bandet är både dyrt och onödigt. Det finns plats kvar till fler kanaler, skriver telekom- och IT-veteranerna Bertil Thorngren och Patrik Fältström båda i Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) i ett debattinlägg i Ny Teknik idag.

Förra regeringens utredare har föreslagit en övergång till DAB+ och redan 2022 ska dagens FM-baserade rundradiosändare släckast. På centrala punkter har dock tunga remissinstanser kommit att ifrågasätta utredningens premisser och slutsatser. Enligt frekvensmyndigheten PTS kan inte dagens FM-band betecknas som fullt. Det finns stora möjligheter att genom vidareutveckling och omfördelning ge utrymme för fler radiokanaler. 

Man skriver bl.a. att en tredjedel av dagens radiolyssnande sker från bil och givet omställningsproblemen är det därmed ofrånkomligt att räkna med att många i stället för DAB väljer att använda den mobil man redan har för radiolyssning.

Frågan har också uppmärksammats av MSB och andra myndigheter med anknytning till beredskap, försvar samt trafiksäkerhet. Dagens FM-sändare svarar i praktiken för enda möjligheten att nå ut till alla vad gäller VMA (Viktigt meddelande till allmänheten). Även i fredstid finns till exempel anledning att varna bilister på väg genom glesbygd vid större skogsbränder eller översvämningar. Man anser vidare att även ett väl utbyggt DAB-nät inte kan fungera som någon fullgod ersättare förrän innehav och användning av DAB+ har uppnått en allmän acceptans som är möjlig att jämföra med dagens FM-nät och apparater.

Som IVA och andra remissinstanser tagit upp finns det goda möjligheter att i stället vidareutveckla FM-tekniken, inklusive att ha fler radiokanaler avslutar Thorngren och Fältström sin debattinlägg.

Bertil Thorngren är verksam vid forskningsinstitutet SIR, grundare av CIC, center för Informations- och Kommunikationsforskning vid Handelshögskolan, samt ledamot av IVA.
Patrik Fältström är FoU-chef på Netnod, tidigare arbetat på bl a KTH, Tele2 och Cisco. Rådgivare åt Näringsdepartementet 2003-2014, medförfattae av standarden för internationella domännamn, IDN, samt ledamot av IVA.


Läs även reportaget