tisdag 5 maj 2015

4G LTE kommer på 450 MHz i augusti [uppdaterat]

Bättre för strömmande media även för glesbygden i hela landet
Mobiloperatören Net1 som använder det gamla NMT450-bandet för mobilt bredband, har fått tillstånd att bygga om sitt nät med 4G-tekniken LTE. Operatören utlovar upp till 35 Mb/s till 99,8 procent av befolkningen. Därmed kan det också bli möjligt att kunna ta emot bl.a. digital radio och tv med stabil signal även i glesbygd och kustområden i Sverige och Norge.

Med start i augusti, kommer mobiloperatören Net1 att bygga om sitt sätt med 4G-tekniken LTE – samma teknik som används för mobilt bredband av övriga mobiloperatörer. Skillnaden är att Net1 bygger på det frekvensband som ursprungligen användes av det analoga mobiltelefonsystemet NMT450. Frekvensen är lägre än för annan mobiltelefoni, vilket ger mycket god täckning per basstation. Och i likhet med gamla analoga NMT450, som släcktes ner 2007, täcker Net1 99,8 procent av befolkningen och 95 procent av hela Sveriges yta.

Frekvensbandet är dock smalare än de som övriga operatörer använder, och Net1 räknar därför med lägre datahastigheter – normalt mellan 5 och 25 Mb/s och maximalt 35 Mb/s.
Den aktuella ombyggnaden till 4G-teknik kan ske då Post- och telestyrelsen släppt kravet på CDMA-teknik i licensen.  Net1 har i dag omkring 100 000 kunder, både konsumenter, företag och andra organisationer som myndigheter med stort behov av täckning.

Net1 är också verksamt i Norge där nätet för 450 MHz kommer att byggas ut på samma sätt.

Läs mer i Ny Teknik

Läs även
4G nu även på 450 MHz-bandet