onsdag 1 april 2015

Planerad DAB-radio innebär försämrad ljudkvalitet

Oacceptabelt paradigmskifte menar svenska ljudtekniker om DAB-förslaget. 
Allt fler brittiska DAB-stationer sänder nu enbart i mono.
Ljudtekniska Sällskapet är en organisation som i remiss underkänner DAB-radioförlaget, eftersom det leder till försämrad ljudkvalitet för SR:s kanaler. Ju fler kanaler som läggs in i en och samma multiplex ju mindre blir bandbredden. Därmed blir det billigare, men på bekostnad av sämre ljud.
Närmaste tiden kommer man, enligt RadioWise, i Storbritannien lansera 14 nya nationella DAB-radiostationer som alla kommer att sända i mono och därmed spara in på bandbredd i multiplexen. Särskilt anmärkningsvärt är att musikkanaler som JazzFM och Planet Rock inte kommer att sända i stereo.


SR:s produktioner har i decennier hållit internationell konstnärlig och ljudteknisk toppklass, skriver Ljudtekniska Sällskapet i sitt remissvar på DAB-radioförslaget. Nyheter och samhällsinformation, musik och underhållning vidarebefordras i hög teknisk kvalitet som dessutom hela tiden underhålls och utvecklas. Med förslaget till DAB+ ska så många kanaler trängas på begränsat frekvensutrymme att ljudkvaliteten inte når upp till dagens FM-radio. Det vore ett oacceptabelt paradigmskifte om morgondagens radiolyssnare skulle tvingas hålla tillgodo med den förvrängda variant av tal och musik som blir resultatet om ljudkvaliteten försämras jämfört med dagens nivå. 

Sveriges invånare rätt att fortsätta höra radio överallt och med god ljudkvalitet. Att lägga ner FM-nätet och ersätta det med DAB+ innebär att vi byter fungerande och högkvalitativ radio mot 15 kanaler med sämre kvalitet och spridning.

Inget talar för att SR-publiken kommer att köpa mottagare för DAB+ i större utsträckning och en uppenbar risk är att lyssnarna i stället går över till andra medier. Redan i dag finns musiktjänster som levererar originalljudkvalitet i PCM på nätet. Till dessa hör Tidal och Deezer med omkring 25 miljoner spår var.

Ljudtekniska Sällskapet föreslår att tv och radio i stället läggs i samma nät d.v.s. DVB-T2. Det sparar pengar och är effektivt och framtidssäkert. En sådan lösning kräver samordning mellan radio- och tv-aktörer om användning av VHF-bandet men ger i gengäld en rad fördelar i form av fullgod bild- och ljudkvalitet, god räckvidd och utnyttjande av befintliga resurser som tv-sändare. Dessutom kan samtidigt FM-nätet utvecklas ytterligare och bli mer effektivt.

Fakta: De brittiska DAB-kanalerna utanför BBC:s nät sänder vanligtvis med en bandbredd om 64-128 kHz, några redan sedan tidigare i mono. En multiplex har totalt 1536 kHz bandbredd.