torsdag 16 april 2015

Norge enda land i världen som inför DAB-radio med tvång

Picture: Oppland Arbeiderblad
Miljoner utländska bilister i radioskugga varje år. FM blir kvar för lokalradio. Politisk strid väntas.
Norska kulturministern säger att villkoren för en en släckning av FM-nätet nu uppfyllts d.v.s. att hälften av befolkningen "lyssnar digitalt". Därmed vill regeringen släcka FM-nätet för NRK och de stora kommersiella aktörerna (SBS och MTG) 2017 regionvis samt för de kommersiella lokala stationerna i några storstäder. Lokalradio i övrigt (kommersiell och närradio) får fortsätta med FM i övriga landet. 

Planerna har mött starkt motstånd från Norska Lokalradioförbundet. De som tjänar mest på DAB-radion blir statliga NRK och de två utländska aktörerna MTG och SBS medan norsk småföretagssamhet på radioområdet drabbas. Risken är att dessa tre aktörer helt kommer att dominera radioutbudet i främst Oslo och andra större städer.

Regeringen har i sitt beslut ignorerat något som många i de nordiska länderna nu uppmärksammat; att besökande utländska bilister såväl turister som yrkestrafik inte kan lyssna på NRK P1 och andra samhällsviktiga kanaler. Bedömare tror inte att besökare från andra europeisk länder kommer att vara utrustade med DAB-mottagare i sina bilar. Hittills har heller inget annat land i Europa inklusive Sverige och Finland tagit steget mot att avveckla FM-radion. Om biltrafik från utlandet inte kan nås vid kriser och med trafikinformation blir ett allvarligt problem. Det handlar om miljoner besökande bilister varje år.

Röster i den norska DAB-lobbyn har dock hittat en lösning på detta dilemma; Sälj DAB-konvertrar vid gränsen!

Beslutet innebär också ett stort risktagande för marksänd radio eftersom allt fler nu lyssnar på radio i sina smartphones on-line eller på FM. Inga mobiltillverkare i världen har hittills visat intresse för att inkludera DAB-mottagare i sina smartphones. DAB är ingen etablerad världsstandard som FM utan är ett europeisk projekt sedan 1995.

Kulturministern kan dock möta motstånd för sitt förslag i Stortinget. Framför allt är det koalitionspartnern Framstegspartiet som är emot en släckning av FM. Företrädare för andra partier har uttryckt oro för att tidsramen är alltför snäv i synnerhet ifråga om bilradion.

Fakta:
Enligt de norska villkoren för släckning av FM ska bl.a. halva befolkningen "lyssna digitalt". I denna andel räknas inte bara DAB+ utan även lyssning via tv-nätet (DVB-T) och Internet.
Liknande villkor föreslags av den svenske branschsamordnaren nyligen. Att sätta villkor på detta sätt har helt avvisats i Riksrevisionens granskning. 

Lobbyarbetet för DAB-radio har bedrivits i första hand genom det av NRK och MTG gemensamt ägda bolaget Digital Radio Norge (radio.no) som förutom informationsverksamhet också innehar egna sändningstillstånd i DAB.