tisdag 28 april 2015

Känd försvarare av FM-radio bereder DAB-förslaget i Stortinget

Sannolikt att en stängning av FM-radio i Norge inte blir av - på länge
Överraskande har Ib Thomson från Framstegspartiet (Frp) valts som ordförande för Stortingets beredning av meldingen (propositionen) om DAB-radio. Thomson, veteran i famijie- och kulturkommittén, är Stortingets mest uttalade motståndaren mot att stänga FM-radion. 
Regeringspartnern Frp har tidigare sagt att förslaget att stänga FM-nätet ska göras om. Därmed upplagt för en politisk uppgörelse liknande den brittiska i slutet på 2013, som innebar att BBC måste fortsätta med FM-sändningarna på obestämd tid, skrev Aftenposten i juli 2014.

Thomsen säger bl.a. att kostnaderna för små aktörer som lokalradion blir för höga med DAB.  I Stortingsdebatten 2011 om DAB blev partiet anklagat för att vara bakåtsträvanade, men Thomsen menar att tekniken nu är gammaldags. Tilstrekkelig kunnskap var på ingen måte til stede da Stortinget besluttet å tvinge et helt land til å kjøpe nye radioer. Hvordan skal Stortinget kunne ha innsikt i teknologispørsmål? NRK og andre, store aktører sto bak hele fremføringen av prosjektet, framhöll Thomsen. Han har sagt att radioaktörerna får gärna får utveckla nya plattformar, men man behöver inte stänga FM för det. 

Analys
Det är inte så oväntat att Høyre drar sig för att köra över sin koalitionspartner i regeringen med sitt DAB-förslag som bl.a. innebär släckning av FM-nätet för de stora bolagen 2017. Priset blev att utnämna den mest uttalade motståndaren till släckning av FM till ordförande i den arbetsgrupp i utskottet som nu ska bereda den inkommande propositionen i Stortinget. Det gäller framför allt att få de två stora partierna som varit för DAB-förslaget Høyre och AP (socialdemokraterna) att gå med på att ändra planerna.

Eftersom DAB+ nätet nu är utbyggt kommer detta sannolikt inte att stoppas, men planerna på att stänga FM kan komma att avlysas tills vidare. Vad som sker med DAB-radion i Danmark - och nu närmast i Sverige kan också påverka utvecklingen i Norge.

Läs även
Beslut att stänga FM i Norge utan saklig grund