måndag 12 januari 2015

Fortsatt FM-radio krävs för bilar i Norge

Bilköpare ska inte tvingas att installera DAB-radio
Bilimportörernas riksförbund reagerar starkt mot att NRK och P4 har pressat myndigheterna om att få det nuvarande FM-nätet stängt redan 2017 trots att det då inte finns det som regeringen sätter som villkor "rimelege og teknisk tilfredsstillande løysingar" för att kunna höra radio i bilen. Man kommer nu att uppvakta kulturminister Thorhild Widvey.
I Dagens Naeringsliv pekar Teknisk direktør Tore Lillemork i Bilimportørenes Landsforening på att ett försvinnande litet antal nya bilmodeller i Norge har DAB-radio som standard.  I hela världens bilindustri är det FM som gäller och då blir DAB extrautrustning kostar 2000-4000 kr och mer. 

Norge är det enda land i världen med ett fastställt släckningsår för FM. Det er barskt å være pioner. Men lille Norge styrer ikke den internasjonale bilindustrien, sånn er det bare. Vi vil gjerne være med på å selge dab-radioer. Men vi vil ikke at våre kunder skal påføres kostnader og ulemper på denne måten. Det må være frivillig, säger  Lillemork.

Rehgeringen ska innan påsk ta beslut om släckningsvillkoren är uppfyllda. Lillemork menar att nya bilmodeller utan DAB bara en del av problemet. Det finns två miljoner bilar i Norge med FM-radio. Om man släcker FM måste dessa byta ut radiomottagaren för 10-20.000 kronor eller köpa extrautrustning som kopplas till cigaretttändarna och med antenner i fönstret. Det är inte tillfredställande varken användarmässigt, estetiskt eller säkerhetsmässigt menar Lilllemork. Dessutom fungerar inte äldre DAB-mottagare i det nya DAB+ nätet.

Läs hela artikeln i Dagens Næringsliv

Läs även