lördag 17 januari 2015

Danska mediepolitiker lyssnar till DAB-kritiken.

Beslut om körplanen för övergång till DAB+ åter uppskjutet.
Vid sitt möte i torsdags beslöt partiernas mediepoltiska talespersoneri Folketinget att för tredje gången i rad skjuta upp beslutet om körplanen. Detta efter att den senaste tiden ha läst remissvar från Danmarks Radio, kommersiella radiobolag och musikrättighets-organisationer som alla är avvaktande eller direkt DAB-kritiska.

Nu blir nästa möte 30 januari. Då vil vi finde en dato for den planlagte markeds-undersøgelse, som skal foretages i 2015. Den kan efter min mening fornuftigvis lægges før, at informationskampagnen som planlagt sættes i gang til sommer. Markedsundersøgelsen skal bl.a. undersøge lytternes interesser, säger medieordförande Troels Ravn (s), som dock fortfarande ser DAB-utbyggnaden som betydelsefull för radiomarknaden.

Att marknadsundersökningen tidigareläggs tycker också Venstres Ellen Trane Nørby som också lyssnat till de skeptiska radioaktörerna. Man bör också uppmärksamma utmaningen med DAB i bilar. Uden en billøsning ingen reel køreplan, säger hon till MediaWatch.

De senaste signalerna från DR har antagligen skakat om mediepolitikerna skriver MedieWatch. DR vill att man ånyo tänker efter om Danmark ska satsa på DAB. I sitt remissvar sänder DR signaler till politikerna att bromsa in.

DR föreslår att man inte bygger vidare på DAB-nätet förrän man i slutet av 2018 kan konstatera om FM ska släckas 2019. Därmed undviker man att betala för en kostsam DAB-uppbyggning parallellt med en stabil FM-lyssning. 

Under sena hösten 2014 inkom starkt ifrågasättande av DAB som framtidens teknik för Danmark och om det var klokt att stänga FM-nätet. De som hörde av sig till politikerna var
SBS Discovery, public serviceradion Radio24syv och DR, rättighetsorganisationerna Gramex och KODA. Även Teracom Danmark signalerade att man borde behålla FM-nätet.
Strax efter detta meddelade huvudkontoret i Stockholm att den danske vd:n fick gå.

Läs även
Digitalradio: Nu tvekar även Danmarks Radio
Socialdemokrater tvekar inför DAB+ i Danmark
Public serviceradio avfärdar DAB+
DAB-tvivlande radiobransch i Folketinget idag