söndag 19 oktober 2014

Tysk delstat beslutar att behålla FM i minst tio år

Politiker omprövar beslut efter utebliven framgång för DAB-radio
Medieutskottet i tyska delstaten Sachsen-Anhalts parlament har beslutat om ändringar i medielagen som gör att FM-sändningarna blir kvar till minst 2025. - Dagens beslut säkerställer att inte FM-radion i slutet av detta år inte slutar som elektronikskrot och att radion fortsätter att vara ett populärt media, säger vice ordförande i CDU:s parlamentsgrupp Mark Short. Om de flesta hushåll använder analog radio så måste detta sändningsätt få behållas menar han. (Radiowoche.de)

Det fanns tidigare beslut om att bl.a. närradion i delstaten skulle tvingas över från FM till DAB+ 2015, men det ljumma intresset för DAB+ hos radiostationer och konsumenter har tvingat politikerna att tänka om. DAB-nätet är idag så gott som fullt utbyggt i Tyskland, men radiolyssningen via DAB+ beräknas inte överskrida 5 % på riksnivå.

Fakta: Tyska delstater bestämmer själva över sin mediepolitik och har egna mediemyndigheter.  Delstaten Sachsen-Anhalt har 2,5 milj invånare och gränsar i öster mot Berlin-Brandenburg.Huvudstad är Magdeburg.

Läs mer: