torsdag 2 oktober 2014

Norge behåller FM-radion

Förslag kvarstår tvinga radio i större städer att sända DAB+
Lokalradioförbundet enigt mot detta
Norge var länge i ropet som det första land som skulle "stänga FM" men efter hårt motstånd mot lokalradio och närradio föreslår nu Medietilsynet att förutom NRK ska enbart de kommersiella tillståndshavarna i de fem största tätorterna tvingas avveckla sina FM-sändningar efter det planerade teknikskiftet 2017-2019. De minsta aktörerna, inklusive närradion, ska få fortsätta på FM, men de som vill får sända digitalradio DAB+  Förslaget bereds nu av kulturdepartementet och kommer upp i Stortinget i mars nästa år.

Förslaget möter både ros och ris från lokalradioaktörer.  - Över tid betyder detta en klar försvagning av norsk lokalradio eftersom FM stängs i de fem största städerna, säger ordföranden i lokalradioförbundet Svein Larsen. Å andra sidan han positiv till att FM blir kvar i en rad andra städer och tätorter.

I Storbritannien som länge var föregångslandet för DAB har utvecklingen bromsat in och landets mediemyndighet förlänger FM-tillstånd med 12 år. Hela det internationella perspektivet är borta i den norska debatten, säger Larsen. Et annet stort perspektiv er jo spørsmålet om det er politikerne og byråkratiet som skal avgjøre hvilke teknologiske plattformer radioaktørene skal benytte seg av. Dette burde være en frivillig sak og ikke et spørsmål om tvang. Det virker jo en smule underlig og også gammeldags i 2014. Dette politiske momentet tror jeg også vil komme sterkere fram i debatten framover i de neste månedene.

Liksom i Sverige har SBS och MTG  länge jobbat på att få en snabb och smidig övergång till DAB+, men de andra lokalradiobolagen i de aktuella städerna är inte positiva. Bl.a. drabbas de radiostationer som Larsen är vd för i Oslo och Trondheim; Radio Metro och Radio Rox. SBS og MTG tror visst at for å gjennomføre en digitalisering må de tvinge Metros største stasjoner ut av FM-nettet, men de må ha myndighetenes hjelp for å få dette til. Så langt har de fått det. Spørsmålet er om de får det også i fortsettelsen av prosessen.

Larsen frågar sig nu hur mycket hänsyn politikerna ska ta till de stora internationella aktörerna eller om de vill satsa på på norsk loklalradio som en näring. Det har varit många förslag i Stortinget, men lite har gjorts. Hittills har upplägget varit att enbart ta hänsyn till NRK, MTG och SBS intressen.

Den politiske behandlingen av saken har ikke begynt. Det er de tre største aktørene og byråkratiet som hovedsakelig har lagt premissene så langt. Nå står vi foran en høringsrunde i regi av departementet før de skal legge fram en stortingsmelding i mars 2015 og deretter skal Stortinget avgjøre saken. Da får vi i all fall en bred politisk behandling. Det betrakter jeg som en fordel, säger Larsen till Kampanje

Kritiken från kommersiella P4 om att Svein Larsen att talar i egen sak, eftersom han också är chef för bolaget som äger Radio Metro, har lokalradioförbundet styrelse uttalat sig att man är står helt enigt bakom motståndet att förbjuda lokalradio att sända FM i storstäderna.

Tätorterna som föreslås får förbud för public service och kommersiell radio på FM är Nesodden, Oslo, Stavanger, Bergen, Askøy och Trondheim.

Läs
Medietilsynets rapport till kulturdepartementetLäs även
Fortsatt stark kritik mot DAB i Norge
Beslutet att stänga FM-nätet i Norge kan nu omprövas