torsdag 21 augusti 2014

Strid om FM i Norge: DAB-lobbyn får eget lokalradioförbund

De stora radioaktörerna lämnar lokalradioförbundet
Den nya Foreningen norsk lokalradio har bildats av Hans Christian Andersen och Øyvind Bischoff Mangerud, som menar att det nuvarande Norsk Lokalradioforbund (NLR), inte längre kan anses representera den samlade branschen. NLR:s ordförande menar att den nya organisationen egentligen är en intresseorganisation för DAB-radio. SBS och MTG har nu lämnat NLR. Samtidigt pågår en diskussion i ett av regeringspartierna om att ompröva beslutet att stänga FM-nätet.

Andersen och Mangerud är oeniga med NLR som de säger först och främst vill bevara FM-nätet. Föreningens grundare varit länge i norska radiobranschen. Andersen är känd som programledare i NRK och som importör av DAB-mottagare. Mangerud har tidigare arbetat i NLR och som konsult. Nu arbetar de tillsammans med DAB-kanalen PopRadio. Vi ser at den forestående digitaliseringen skaper behov for en aktør som ser mulighetene i i den digitale verden og kan hjelpe sine medlemmer i overgangsfasen, säger Mangerud till Kampanje.no.  

NLR:s ordföranden Svein Larsen har inte mycket till övers för initiativet.  Dette er vel egentlig ikke en forening for lokalradio slik jeg leser meldingen, men mer en form for interesseorganisasjon for DAB og da vil jeg si at det har vi allerede. De burde gått inn i Digitalradio Norge, säger Larsen till Kampanje. Han påpekar att förbundet årsstämma har tagit enhälligt beslut, men att man inte sagt nej till DAB utan att man behöver en mycket längre övergångsperiod och att man vill sända både på DAB och FM. På sin hemsida lokalradio.no framhåller NLR bl.a. att lokalradiobransjen må behandles på like vilkår. Det kan ikke være slik at antall lyttere, omsetning, geografi, konkurransesituasjon eller nåværende plattform skal være avgjørende for om en får fortsette på FM eller ikke.

De stora aktörerna MTG och SBS har tidigare försökt få kontrollen i förbundet. Larsen tror att dessa bolag står bakom försöket att etablera ett nytt lokalradioförbund, som är mer lyhört för de stora aktörerna. SBS Radio, som bl.a. driver storstadskanalen Radio 1, lämnade förbundet i våras efter att den andra stora reklamradioaktören P4-gruppens lokala stationer tidigare i år lämnat förbundet.

NLR har hittills samlat nästan all norsk lokalradio både den kommersiella och den ideella närradion och har 123 lokala radiostationer som medlemmar. Som jämförelse kan nämnas att i Sverige har Närradions Riksorganisation en stor del av de 120 närradiostationerna som medlemmar, medan de två rikstäckande reklamradiooligopolen SBS och MTG samlas i sin egen organisation RAB - Radiobranschen.