onsdag 27 augusti 2014

Fortsatt stark kritik mot DAB i Norge

 "Mediet ingen vil ha" - Norsk medieprofessor dömer ut DAB-radio
DAB är inte bra för det norska samhället bara för det har spenderats miljarder på PR-kampanjer, skriver Lars Nyre, professor i medievetenskap, Universitetet i Bergen i en artikel i Bergens Tidene. - Han noterar det genuina fortlöpande intresset för mobiltelefonen, medan DAB används rent sporadiskt. De flesta radiolyssnare är nöjda med FM-radion och känner inte att det behövs någon särskilt förändring. De som köper DAB-mottagare gör det för de påverkas av den permanenta lanseringskampanjen. Med goda skäl betraktar folk DAB som en föråldrad teknologi, som saknar kopplingar till Internet och alla dess tjänster. DAB-mottagare fungerar ungefär som en AM-mottagare gjorde 1924.

Innovationsprocessen för DAB har gått ungefär på det vis Marshall McLuhan kallade «backspegel-styrning». Man kör framåt, men styr genom att titta i backspegeln. 

Den bakspegel-styrda DAB-utvvecklingen illustrerar en klassisk tes av innovationsforskaren Clayton Christensen. En stort bolag med stor marknadsandel kan göra stora fel. I mötet med disruptiv teknik som streaming, podcasting, YouTube och Spotify fungerar inte den vanliga driftsmodellen, men verksamheten klarar ändå inte av att byta strategi.

DAB är jättebra för de etablerade radioinstitutionerna, men uppenbarligen onödigt för den normala mediekonsumenten och, enligt ordförande i Norsk Lokalradioforbund, helt enkelt problematisk för lokalradion, avslutar Lars Nyre sin artikel.

Läs hela artikeln Mediet ingen vill ha i Bergens Tidene