torsdag 15 maj 2014

Ordförande för norsk lokalradio vill behålla FM

Riksorganisationen: ev. digital övergång måste ske över en längre period
Radio Metros vd Svein Larsen har blivit vald till styrelseordförande i Norsk Lokalradioforbund (NLF) med stor majoritet, men utan stöd från bl.a. SBS Discovery Radio. Förbundet är unikt i Norden eftersom det har såväl kommersiella som icke-kommersiella radiostationer (närradio) som medlemmar. Larsen vill behålla FM tills vidare och säger att det behövs statligt stöd för att kunna digitalisera lokal radio.

Larsen säger till RadioAssistant att det nu är dags att myndigheterna får upp ögonen för lokalradion. -
Det viktigste er å sørge for gode rammebetingelser for lokalradio, det må nå på dagsorden. Myndigheterne har vært konsentrert og fokusert på de store aktørene NRK, P4 og Radio Norge, og i mindre grad vært opptatt av betingelsene for lokalradio. Dette er forbundets viktigste oppgave nå.

Lokalradioförbundet är iinte emot digitalsering, men medlemmarna är inte övertygade anhängare. Larsen vill ha kvar FM och låta en övergång till digitalradio ske över tiden. Nå har vi en samlet interesse av å bevare FM som plattform i forbundet, og enighet om at en eventuell overgang til digital foregår over lenger tid, säger Larsen.

Radio Metro är en del av radiobolaget 21st Century som länge varit involverat i utveckling av kommersiell radio i Sydafrika. Bolagets största aktieägare är det rederianknutna riskkapitalbolaget Gezina. Radio Metro bedrev i Trondheim april 2013 den första testsändningen i Norden med DRM+ på FM-bandet. Svein Larsen har länge varit kritisk mot hur DAB-tekniken införs i Norge.

NRK och de stora kommersiella radionäten måste lämna FM redan 2019. En tidpunkt som nu ifrågasatts bl.a. i bilhandeln. Det politiska beslutet om DAB lämndade dock dörren öppen för att mindre radiostationerna kan få fortsätta på FM om de önskar. Men en kontroversiell fråga kan bli vilka kommersiella bolag förutom SBS Discovery, P4 och Radio Norge som kommer att betraktas som tillräckligt stora för att mista sina FM-frekvenser.