onsdag 22 januari 2014

Moderat i Europaparlamentet: Sälj tv-frekvenserna!

Moderaternas man i EU-parlamentet, Gunnar Hökmark, tycker att Sverige ska visa vägen i frågan och ta ett snabbt beslut om att slänga ut Teracoms tv-distribution från 700 Mhz-frekvenser som idag är öronmärkta för marksänd digital tv. Jag tror att det här kan genomföras rätt snabbt. Sveriges framtid är inte avhängig av att tv-bolagen ligger kvar på samma frekvenser som idag. Inte tv-tittandet heller.

Men politiskt är den framtida användningen av de svenska digital tv-frekvenserna en enormt känslig fråga. Teracoms tillstånd att använda 700 MHz-frekvenserna går ut redan 2015. Då kräver mobiloperatörerna att få ta över frekvenserna för att ha en chans att i framtiden klara av att hantera den explosiva ökningen av mobildata.  

Jag tycker att det vore väldigt tragiskt om Sverige offrade möjligheten att bli en ledande it-ekonomi, på grund av att vi måste ha kvar en krympande del marksänd tv på samma frekvenser som för 30 år sedan.

Bakom kulisserna kämpar samtidigt SVT, TV4, Teracom och andra tv-aktörer med näbbar och klor för att inte bli av med det sista frekvensområdet som är öronmärkt för marksänd tv. Fortfarande använder runt 20 procent av hushållen marknätet när de tittar på tv. Att bli fråntagna frekvenserna vore en förnedring, för statligt ägda Teracoms del kanske till och med en dödskyss.  

Det har blivit ett ställningskrig mellan operatörer och tv-intressen, Teracom inte minst, konstaterar han. Men jag tycker att det vore väldigt tragiskt om Sverige offrade möjligheten att bli en ledande it-ekonomi, på grund av att vi måste ha kvar en krympande del marksänd tv på samma frekvenser som för 30 år sedan. 

Om vi här i Europa kan säga att vi under de närmaste tjugo åren kommer att ha världens högsta kapacitet och hastighet för mobil kommunikation, då kommer det att attrahera utveckling och tillväxt.