måndag 19 augusti 2013

Dubblad hastighet på 4G, även 5G på g

Mediekonsumtionen via mobil störst i Sydkorea
Sydkorea är först i världen med nästa version av 4g, och operatörerna lovar därmed dubblerad datahastighet. Ambitionen är att även bli först med 5g, under vinter-OS 2018.
Redan för tio år sedan lanserade SK Telecom, landets största mobiloperatör, sin första mobila betaltjänst. Lika länge har sydkoreanerna sett på tv och film i mobilen via satellit. SK Telecom har redan över 10 miljoner 4g–abonnenter. Tillsammans har landets tre operatörer 20 miljoner, ungefär 40 procent av befolkningen.
Enligt Seungwoo Choi, som leder strategi- och nätgruppen på SK Telecom, beror succén bland annat på att sydkoreanerna alltid vill ha ”det senaste”, vilket tvingar de tre operatörerna till investeringar i ny teknik för att behålla sina kunder. Tack vare samarbetet med våra inhemska mobiltillverkare Samsung och LG hade vi attraktiva 4g-mobiler klara för våra 4g-nät från början. Att det bara tog två år att nå ut med 4g-näten till 90 procent av befolkningen berodde bland annat på att vi redan hade ett fibernät över hela landet, säger Seungwoo Choi.

Det klart uttalade målet är att under vinter-OS i Pyengchan 2018 bli först med ett fungerande 5g-nät.

Läs hela artikeln Landet som alltid ska vara först i Ny Teknik