måndag 12 augusti 2013

DAB-radio alltmer ifrågasatt

Oklart om efterfrågan
Regeringen vill släcka det vanliga radionätet och ersätta det med ett nät för digital marksänd radio. Men kritiker dömer ut tekniken som föreslås och ifrågasätter om lyssnarna verkligen vill ha en förändring. I en TT-artikel som idag publiceras i bl.a. Svenska Dagbladet, Aftonbladet, GP och andra landsortstidningar kritiseras förslaget av statens expertmyndighet på radioområdet Post- och telestyrelsen.  

För att kunna lyssna på de digitala marknätsändningarna måste nya dab-radioapparater, som är något dyrare än FM-modellerna, inhandlas.

Amela Hatibovic Sehic, teknisk handläggare på PTS, är osäker på om framför allt unga radiolyssnare är beredda att köpa nya mottagare. Dagens ungdomar är framtidens mediekonsumenter. De lyssnar på radio via appar i sina mobiltelefoner och har inga radioapparater hemma. 
Hon är dessutom kritisk till att lyssnarnas efterfrågan på digitalt marksänd ljudradio inte har kartlagts.
 Det är konsumenterna som måste köpa nya radiomottagare. Men ingen har undersökt vad de vill ha. Om konsumenterna inte efterfrågar digitalt marksänd ljudradio behövs det inte. Då kan vi ha kvar den FM-radio och webb-radio som vi har i dag.

Patrik Fältström, internetexpert och forskningschef på nätbolaget Netnod, förstår inte varför dab har valts som teknik. 
Standarden är inte bra. De sämsta mp3-spelarna har bättre ljud än dab. Jag tycker inte att man har utrett vilka tekniker som är de mest optimala, som kompletterar varandra, säger han.