måndag 11 februari 2013

Norsk lokalradio behöver inte DAB

Norska Lokalradioförbundet anser lokalradio DAB-tekniken i realiteten är överflödig för lokala radiostationer. De flesta som lyssnar i dag till den lokala radion via internet och applikationer till handdatorer, säger föreningens direktör Erik Fagernæs till Journalisten.no.

Post-och teletilsynet och Medietilsynet har nu utfärdat utbyggnadskoncessioner och frekvenstillstånd för lokalradio i nio av de 37 lokalradioregionerna. Men det fanns bara en ansökan per region i de nio. Det rör sig sammanlagt om sex intressenter; Radiodrift AS, 911 Freelance Frode Andersen, Siddis Radio AS, A-Media AS och Romsdals Budstikke samt Digitalradio Norge (intresseorganisationen för DAB-radio).


I åtta lokala radio regioner finns det mer än en aktör, och därför blir det en auktion 7 mars för dessa tillstånd. Myndigheten har nu beslutat att licenser och tillstånd i de övriga 20 vakanta områden kommer att delas ut till berättigade deltagare som är först till kvarn med att anmäla sitt intresse innan 30 juni 2013.

Idag tycks utvecklingen vara mycket kostsamt för små stationer utanför storstäderna, säger Erik Fagernæs . Om man ensam skall stå för kostnaderna i nätet (i en mux) så medför det kostnader som vi inte vet mycket om. Men det är också sant att lokala stationer runt om i Norge kommer att finnas kvar på nuvarande FM-bandet, så detta är inte dramatisk.

Fagernæs frågar sig om det överhuvudtaget finns ett behov av DAB för lokalradio, som idag också sänder via Internet. Det digitala sändarnätet håller egentligen på att bli en överflödig teknik menar han.

Läs hela artikeln på Journalisten.no

Norsk Lokalradioforbund organiserar såväl kommersiell som icke-kommersiell (närradio) lokalradio.